Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše do grčke vize

Beograd -- Dok se čeka da EU olakša vizni režim za Srbiju i Crnu Goru, ovdašnje ambasade pokušavaju da bar ukinu redove ispred svojih zgrada.

U susret letu i najvećim gužvama ambasada Grčke uvela je nov sistem zakazivanja termina za predaju dokumenata za vize - putem telefona. Pozivom na broj 0903/15-15-15 svaki građanin dobiće tačno vreme za predaju dokumenata. Iako poslovica kaže da se čovek na dobro lako navikne, u ovom slučaju višegodišnje čekanje pred ambasadama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostavilo je traga.

"Imali smo slučaj da je čovek juče imao zakazan termin za predaju dokumenata u 12 sati, a on se pojavio u devet ujutru. Pitali smo ga zašto je došao tri sata ranije. Rekao je da nije siguran šta može da se desi i da je bolje da bude ranije tu. Zamolili smo ga da dođe kasnije i rekli da će biti primljen baš u 12 kada mu je zakazano. Mislim da je on posle bio baš srećan kad je video da to stvarno tako funkcioniše", objašnjava konzul grčke ambasade Vasilis Vikas.

Poslednja tri dana od kada je telefon počeo da radi, redovi od po nekoliko ljudi mogu se videti samo popodne kada se podižu pasoši. S obzirom na to da preko leta u Grčku ode oko 100 hiljada naših građana, telefon deluje kao spas za sve turiste.

"U ovom trenutku ako danas zovete, predaja dokumenata će Vam se zakazati za sutra. Kad počne leto, zbog velikog broja turista taj rok može da se produži nekoliko dana, i zato bih zamolio građane da nekoliko dana ranije zakažu telefonom predaju dokumentacije. I dalje viza se dobija u roku od 72 sata od dana kada se predaju dokumenta", kaže Vasilis.

Oni koji nameravaju da novac troše na grčkim plažama, potrošiće i dodatnih u proseku 36 dinara za telefonsko zakazivanje, a vizu će i ovog leta plaćati 35 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.