Lakićević: Napredak u sprečavanju diskriminacije žena

Izvor: Glas javnosti, 06.Mar.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakićević: Napredak u sprečavanju diskriminacije žena

KOPAONIK - Srbija je u proteklih nekoliko godina napravila značajan napredak u oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti i sprečavanju diskriminacije žena, ocenila je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević.

Istakavši da ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj nema diskriminacije, Lakićević je rekla da se Srbija i dalje suočava sa tom negativnom društvenom pojavom, ali da se protiv nje može uspešno boriti kroz odredbe nekoliko zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i njihovu primenu.

"Srbija je napravila značajan iskorak u političkom segmentu u pogledu rodne ravnopravnosti", rekla je Lakićević, podsetivši da je u prošlom sazivu parlamenta bilo 11 odsto žena, a da ih je u sadašnjem 22 procenta.

Srbija je promenila izborni zakon tako da na svakoj listi svaki treći kandidat mora da bude manje zastupljenog pola, odnosno žena, objasnila je Lakićević i dodala da će u sledećem sazivu parlamenta u Srbiji biti najmanje 30 odsto žena.

Lakićević je podsetila i na usvajanje Zakona o zaštiti od diskriminacije i ravnopravnosti polova, kao i na nacionalnu strategiju iz te oblasti, dok su učinjeni i značajni koraci sprečavanja nasilja nad ženama i decom u porodici.

"Diskriminacija raste koliko raste i kriza, odnosno potreba za poslom. Činjenica da imamo veliki broj nezaposlenih stvara mogućnost poslodavcu da postavlja uslove koji nisu korektni i nekada nisu u skladu sa zakonom", kazala je Lakićević uoči konferencije "Principi osnaživanja žena" koja će se sutra održati u Beogradu.

Lakićević je navela nekoliko primera najčešćih vidova diskriminacije - za određena mesta traže se isključivo muškarci, mlade devojke, dok se nude neki profili koji nemaju uporište u Zakonu o radu.

Podsećajući da je usvojen Zakon o zabrani zlostavljanja na radu, ona je navela da su žene te koje se najčešće javljaju zbog problema u ostvarivanju svojih prava.

"Šuština je da osnažimo žene i da im se pošalje jasna poruka da imaju zakonsku zaštitu da ostvare prava iz radnih i porodičnih odnosa", ukazala je ona.

U Beogradu će sutra biti održana konferencija o unapređenju položaja žena u biznisu i njihovom izjednačavanju sa muškarcima u pogledu napredovanja u karijeri, uslova rada, visine zarada i slično.

Konferenciju "Principi osnaživanja žena: Ravnopravnost znači uspešno poslovanje - srpske kompanije kao lideri" organizuje Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Globalnog dogovora UN.

Na tom skupu velike kompanije iz Srbije trebalo bi da potpišu deklaraciju o poštovanju principa osnaživanja žena u biznisu koju je do sada potpisalo više od 130 zemalja sveta.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

LAKIĆEVIĆ: NAPREDAK U SPREČAVANJU DISKRIMINACIJE ŽENA

Izvor: Kurir, 06.Mar.2012

KOPAONIK - Srbija je u proteklih nekoliko godina napravila značajan napredak u oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti i sprečavanju diskriminacije žena, ocenila je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević...KOPAONIK - Srbija je u proteklih nekoliko godina...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.