Lagodan život na tuđoj muci

Izvor: Politika, 17.Mar.2014, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagodan život na tuđoj muci

U Srbiji je sve češće otkrivanje zelenaštva,davanja novca uz velike kamate, što uzrokuje propadanje pojedinaca i čitavih porodica

Niš – Iako se tvrdi da se zelenaštvo, koje se odavno u Srbiji tretira kao krivično delo, teško dokazuje, u našoj zemlji sve je više otkrivenih slučajeva i hapšenja pojedinacakoji, pokazuje se, samo od toga žive. I to dobro i lagodno. Poslednji slučajevi s juga Srbije najbolje govore koliko zbog svoje lakovernosti ili naivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pojedinac ili čak i čitava porodica mogu da propadnu.

Meštanin sela Donja Peščanica, u opštini Aleksinac, Jovica N. pozajmio je pre pet i po godina poznaniku iz susedne Gornje Peščanice I.V. 300 evra. Novac je I.V. bio hitno potreban i pristao je da na pozajmicu plaća kamatu sve dok ne vrati osnovni dug. Od 2008, kada je dao 300 evra na zajam, do početka marta ove godine, Jovica je od poznanika, saopštila je niška policija pošto je otkrila slučaj zelenaštva, naplatio neverovatnih 10.000 evra! Pravo bogatstvo.

Bukvalno sve što je I.V. zarađivao odlazilo je najpre na kamatu, potom na „kamatu na kamatu”, ali je i pored toga računica zajmodavca i zelenaša bila da mu se i dalje duguje.

Početkom marta ove godine seli su zelenaš i dužnik da se preračunaju. Tada je zelenaš rekao da mu poznanik više ne duguje za kamatu, ali i da je glavnica duga od onih 300, narasla na 3.000 evra! I saopštio mu da to odmah isplati ili, ako nema, ima obavezu da mu sve dok ne obezbedi celokupnu sumu novca, mesečno plaća dodatnih po 200 evra…Tek tada je I.V. shvatio da je u kandžama zelenaša i prijavio sve policiji.

Pre ovog zabeleženi su i drugi slučajevi širom naše zemlje da se zelenaši bogate, da je maltene javna tajna kako za date sume novca na pozajmicu naplaćuju takvu kamatu da one koji od njih uzimaju novac na zajam dovode bukvalno u dužničko ropstvo. I do propadanja, finansijskog i svakog drugog. Nije nikakva tajna da su mnogi pod ucenama zelenaša ostali bez svojih automobila, čak i bez kuća ili stanova ne mogavši da vrate ni osnovni dug (glavnicu), ni da isplate kamatu.

Pamti se dobro slučaj od pre desetak godina kada je, takođe na jugu Srbije, mladić iz dobre namere da pomogne roditeljima, koji su ostali bez posla i prihoda, pokrenuo posao i za to pozajmio od zelenaša 5.000 evra uz obavezu da plaća kamatu od deset odsto mesečno, i vrlo brzo stigao do dna. Računao je da će posao dobro krenuti, ali zaglibio se najpre s privatnom firmom, koja je propala, a onda i kod kamataša, koji je posle samo posle tri godine tražio na ime glavnog duga i kamate čak 40.000 evra. Morao je da proda stan u gradu kako bi izmirio potraživanja zelenaša i da svoje roditelje odvede u očevo selo da tamo nastave da žive.

Posebno je zanimljivo, što i ovaj slučaj iz ovih aleksinačkih sela najbolje govori, da je zelenaštvo svuda prisutno, ne samo u gradovima i velikim centrima naše zemlje. I da se širi, kao i narkomanija, u sve sredine, pa i najsiromašnije.

A zakon je i jasan i precizan. U njemu se lepo kaže da „ko za davanje novca ili drugih potrošnih stvari na zajam nekom licu primi ili ugovori za sebe ili drugog nesrazmernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovinsko stanje, teške prilike, nuždu, lakomislenost ili nedovoljnu sposobnost za rasuđivanje oštećenog, kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom”. To je za najblaže slučajeve zelenaštva. A postoje i teži, pa zakon predviđa sanckionisanje i takvih: „Ako suma pozajmice i nastale štete prelazi 450.000 dinara kazna je od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna, a ako pređe 1,5 miliona dinara ili ako je krivično delo izvršeno od strane grupe ljudi, predviđena zatvorska kazna je od jedne do osam godina, i plus novčana kazna”.

Zato je niška policija više puta poslednjih godina apelovala na stanovnike ovog dela naše zemlje da najpre ne podležu obećanjima onih koji im nude novac „pod povoljnim uslovima” ili da, ako se već lakoverno upuste u nešto tako shvate da se na njihovoj muci neko bogati, obavezno prijave zelenaštvo. Samo tako neće sebe dovoditi u još težu situaciju ali neće ni omogućavati zelenašima da se bogate i da žive na tuđoj muci kupovinom kuća, lokala, firmi ili skupocenih automobila.

Toma Todorović

objavljeno: 17.03.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.