Izvor: Blic, 05.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lađević: Država će pomoći reintegraciju povratnika

Za najugroženije koji se vraćaju u okviru procesa readmisije moraju se naći neki socijalni programi kako bi država pomogla njihovu reintegraciju u društvo, izjavio je danas direktor Službe za ljudska i manjinska prava Petar Lađević.

On je agenciji Beta rekao da bi "readmisiju trebalo institucionalizovati na državnom nivou", kao i da podjednako treba voditi računa o svim građanima koji se vraćaju u Srbiju.

"Naravno da su tu najugroženiji Romi i naravno da je u tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svemu potrebno instucionalizovati sve oblike pomoći koji se njima pružaju", kazao je Lađević i istakao da pomoć najčešće dolazi "preko jednog broja nevladinih organizacija, što nije dovoljno", dodajući da bi u tome država morala aktivnije učestvovati.

Komentarišući današnju izjavu predsednik Romske partije Srđana Šajna da se mora usvojiti Akcioni plan za rešavanje pitanja ljudi koji su iz evropskih zemalja vraćeni u Srbiju u procesu readmisije, Lađević je kazao da je "svaka inicijativa koja pomaže reintegraciju lica iz readmisije dobrodošla". Prema njegovim rečima, pitanje je dogovora da li će to biti Akcioni plan koji će usvajati Vlada Srbije ili će to biti mere i programi koji već postoje, a koji će postati funkcionalniji.

Lađević je kazao i da Služba za ljudska i manjinska prava ima svoj projekat o readmisiji, kao i da je tvrdnja Srđana Šajna da je odbio da uključi Rome u rad Kancelarija za readmisiju netačna. Šajn je na konferenciji za novinare istakao da povratnici ne znaju da postoji Kancelarija za readmisiju i da ih iz te službe niko nije kontaktirao od kad su vraćeni.

"O tome smo upozorili direktora Službe za ljudska i manjinska prava Petra Lađevića", rekao je on i dodao da je od njega zatraženo i da uključi Rome u rad te kancelarije što on nije prihvatio.

Šajn je dodao i da ta služba radi "nekorektno i nekonstruktivno i da od toga svi imaju štete". Lađević je kazao da su to neistine, navodeći da ne želi da polemiše sa Šajnom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.