Labris: Školski udžbenici puni homofobije!

Izvor: BKTV News, 31.Jul.2014, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Labris: Školski udžbenici puni homofobije!

Organizacija LABRIS predstavila je brošuru “Istopolna orjentacija u srednjoškolskim udžbenicima” ukazuje na opštu društvenu klimu u Srbiji koja podrazumeva visok stepen netolerancije, homofobije, diskriminacije pa i nasilja i navodi preporuke za korekciju i izmenu sadržaja u skladu sa važećim zakonskim okvirima i praksom u razvijenim društvima.

Organizacija za lezbejska ljudska prava LABRIS predstavila je danas javnosti brošuru “Istopolna orijentacija u srednjoškolskim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << udžbenicima“.
Nastala na osnovu podataka prikupljenih analizom sadržaja udžbenika, sadrži detaljne podatke zaključke i preporuke Ministarstvu prosvete, s posebnim osvrtom na značaj pravilnog, naučno zasnovanog obrazovanja za razvoj društva ali i kršenje Ustava i Zakona Republike Srbije.
O zaključcima i preporukama kao i pravnom aspektu ovog veoma značajnog projekta govorile su: Aleksandra Gavrilović – koordinatorka projekta, LABRIS; Mina Damnjanović – autorka istraživanja; Dr Zorica Mršević – pravna ekspertkinja; Emila Spasojević – predstavnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti; Borjana Peruničić – predstavnica Kancelarije za ljudska i manjiska prava.
Potreba za ovakvom analizom javila se usled opšte društvene klime u Srbiji koja podrazumeva visok stepen netolerancije, homofobije, diskriminacije pa i nasilja prema osobama koje nisu isključivo heteroseksualne orjentacije – istaknuto je na konferenciji – Obrazovanje kao jedan od ključnih činilaca u prenošenju sistema vrednosti jednog društva ne sme da prenosi i propagira nenaučne, isključive sadržaje zasnovane na stereotipima.

Rezultati analize ukazuju na nepromenjeno stanje tretiranja istopolne orijentacije u srednjoškolskim udžbenicima, a diskriminatorni sadržaj se primećuje kroz patologizaciju seksualne orijentacije koja nije heteroseksualna, kao i kroz podržavanje negativnih predrasuda i to u udžbenicima iz oblasti biologije, psihologije i medicine.
Govoreći o pravnom aspektu postojanja eksplicitno diskriminatornog sadržaja u srednjoškolskim udžbenicima, Dr Zorica Mršević, pravna ekspertkinja je naglasila:
- Dokle god se u udžbenicima istopolna orijentacija predstavlja kao socijalna devijacija, kao prostitucija, maloletničke trudnoće i sl, dotle imamo problem sa totalno nenaučni, pogrešnim predstavama koje “edukuju” nove generacije u homofobičnom maniru – rekla je Mršević i dodala da u “obrazovnom sistemu imamo prisustvo nenaučnog, nekorektnog i homofobičnog predstavljanja istopolne orijentacije i nebiranog rodnog identiteta, čime se daje i eksplicitno i implicitno “zeleno svetlo” diskriminaciji LGBT populacije.”
Posebno je istaknuto da se zatečeni udžbeničko-nastavnim sadržaji predstavljaju govor mržnje koji je sankcionisan Ustavom Republike Srbije i nizom važećih zakona u Srbiji, a koji se ne primenjuju u praksi, i to:
1. Zakon o zabrani diskriminacije
2. Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima
3. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja
4. Zakon o srednjim školama
5. Zakon o mladima
6. Zakon o ravnopravnosti polova
Pored predstavljanja rezultata analize i pravnog aspekta postojanja diskriminatornog sadržaja predstavljene su i preporuke za korekciju i izmenu sadržaja u skladu sa važećim zakonskim okvirima i praksom u razvijenim društvima.
Opšta preporuka Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odnosi se na uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz nastavnih materijala i prakse kao i promovisanje poštovanja ljudskih prava kroz usaglašavanje sadržaja sa tekovinama i dostignućima nauke.
Izvor: telegraf.rs
The post Labris: Školski udžbenici puni homofobije! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.