LUKA BEOGRAD NA SUDU!

Izvor: Kurir, 05.Jun.2010, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LUKA BEOGRAD NA SUDU!

BEOGRAD - Tabak je presavijen! Savet za borbu protiv korupcije podneo je Višem tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv

BEOGRAD - Tabak je presavijen!

Savet za borbu protiv korupcije podneo je Višem tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv 17 državnih službenika zbog štete koja je državi naneta prilikom prodaje Luke Beograd.

Reč je uglavnom o funkcionerima Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda, Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << privrede i Komisije za hartije od vrednosti, institucija koje su sprovodile prodaju Luke, a koje su, prema podacima Saveta, pomogle firmi “Vorldfin” da za mnogo nižu cenu od realne kupe Luku. Baraćeva napominje da je šteta za državu na toj transakciji veća od 21 milion evra.

- Imena još ne želimo da otkrivamo da se ne bi vršio pritisak na Tužilaštvo - kaže predsednica Saveta.

Ona ističe da je prodaja Luke “puna krivičnih dela”, počevši od toga da je firma “Vorldfin” bez dinara, bez ijednog prethodnog posla, bez dokaza o poreklu novca i bez bankarske garancije kupila akcije Luke.

Kako kažu u Savetu, uz krivičnu prijavu predati su dokazi o “nezakonitom postupanju nadležnih institucija i odgovornih lica u tim institucijama, iz kojih se vidi da su osumnjičeni, umesto da zaštite interese države, sakrili informacije o stvarnoj vrednosti akcije, koja je vredela oko 23 evra.

- Akcije Luke Beograd prodate su preduzeću “Vorldfin” iz Luksemburga po ceni od devet evra, pa su mali akcionari dobili iznos manji od jedne polovine tržišne vrednosti akcije - kaže Baraćeva.

Ona napominje da, “ukoliko se efikasno ne procesuiraju dela koja proizilaze iz sprege kriminala i finansijskih i političkih centara moći, u Srbiji neće biti ozbiljne borbe protiv korupcije”. U Savetu ističu da će podneti krivične prijave i u drugim slučajevima u kojima su došli do relevantnih dokaza, kao što su “Sartid”, “C market” i Nacionalna štedionica.

- Budući da se radi o dobro istraženom fenomenu sistemske korupcije i da su uz krivičnu prijavu dostavljeni relevantni dokazi, očekujemo da će tužilaštvo brzo pokrenuti postupke i o tome obavestiti javnost - kaže Baraćeva.

U vezi s podnetom krivičnom prijavom direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac kaže da su poslovali s “pažnjom dobrog stručnjaka”, a da je privatizacija Luke obavljena u skladu sa zakonom.

M. Malešević

Štimac: Sve po zakonu

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac tvrdi da je to telo svoj deo posla u Luci obavilo po zakonu.

- Prosto se čudim toj prijavi. Savetu smo četiri-pet puta davali istu dokumentaciju o prodaji Luke i odgovarali na svaki njihov zahtev. Čak smo išli i na razgovore i davali im sve što su tražili. Ne vidim šta bi tu sporno moglo da se nađe. Kada je reč o Komisiji, tu je sve bilo po zakonu - kaže Štimac.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.