LOZNICA LEŽI NA MILIJARDAMA EVRA

Izvor: Kurir, 06.Mar.2012, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOZNICA LEŽI NA MILIJARDAMA EVRA

BEOGRAD - Srbija leži na milijardama dolara! Litijum, koji sadrži ruda jadarit, otkrivena pre sedam godina u okolini Loznice, ključni je element tehnologije budućnosti! A u Jadru je ima 114,6 miliona tona! Niko precizno ne može da kaže koliko ukupno vrede nalazišta, ali spekuliše se o milijardama...

BEOGRAD - Srbija leži na milijardama dolara!

Litijum, koji sadrži ruda jadarit, otkrivena pre sedam godina u okolini Loznice, ključni je element tehnologije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << budućnosti! A u Jadru je ima 114,6 miliona tona! Niko precizno ne može da kaže koliko ukupno vrede nalazišta, ali spekuliše se o milijardama...

Litijum se koristi za proizvodnju baterija za gotovo sve elektronske uređaje koje koristimo, a najveću primenu imaće u električnim automobilima. Procenjeno je da bi nalazišta u Jadru pokrila 20 odsto svetskih i 90 odsto  evropskih  potreba za litijumom!

Prema pisanju Njujork tajmsa, ovaj mineral sadrži 1,8 odsto litijum-oksida, za kojim traga oko 60 rudarskih kompanija, spremnih na ulaganje više od milijardu dolara!

„Što znači da se u jadarskom basenu nalazi najviše litijuma u Evropi“, tvrdi Njujork tajms.

To tvrdi i Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice:

- „Rio Tinto“ je od 2004. uložio više od 50 miliona dolara u istraživanja. Planiraju da otvore od 800 do 1.000 novih radnih mesta, a već razmišljamo o obrazovnim profilima koje ćemo uvesti u lozničke srednje škole. Što se otkupa zemljišta tiče, to se, pod nadzorom Poreske uprave, sprovodi u nekoliko varijanti, tako da su i meštani i stranci zadovoljni, jer je sve po tržišnim cenama.

Na njivama i pašnjacima sela Slatine, Jarebica, Stupnice, Draginac u okolini Loznice tim srpsko-američkih geologa proverava rezerve na dubini od 300 do 600 metara. Uz stroge bezbednosne i ekološke mere, otvorena je i 56. bušotina.

Uz „Rio Tinto“, istraživanje sprovodi i kanadsko-kineski konzorcijum „Ultra-Balkans“. Otvaranje rudnika najavljeno je za 16. jul 2014, na stogodišnjicu Cerske bitke.

Kompaniji „Rio Tinto“ poslali smo pitanja kako bismo saznali dokle su stigli sa eksploatacijom rude. Međutim, odgovore do zaključenja broja nismo dobili.

Šta je jadarit

• Beo, praškasti mineral, rastvorljiv u kiselinama i nije radioaktivan

• Otkriven 2004. godine u okolini Jadra, prilikom traženja borata

• Pronašli ga geolozi multinacionalne kompanije „Rio Tinto“

• Hemijskom strukturom i formulom podseća na izmišljeni mineral kriptonit, koji svojim zelenim zracima oduzima moć Supermenu

• Hemijska formula: litijum-natrijum-bor-silikat hidroksid: LiNaSiB3O7 (OH)

• Sadrži jedinjenja bora i litijuma, koji imaju široku paletu primene

• Litijum je najvažniji element u proizvodnji baterija za mobilne telefone i kompjutere

• Bor se primenjuje u proizvodnji raketnih goriva, stakla, keramike, lakih legura, termoizolacionih materijala, deterdženata, materijala za zaštitu drveta i raketa za vatromet

Novo nalazište kod Valjeva

Srbija bi do 2020. godine trebalo da pokriva oko 90 odsto evropske proizvodnje litijuma, rečeno je juče na sednici Odbora za industriju Skupštine Srbije. Savetnik u Ministarstvu rudarstva Dušan Sajić, učestvujući u radu Odbora, koji je usvojio Strategiju upravljanja mineralnim resursima Srbije do 2030. godine, rekao je da, pored „Rio Tinta“, i druge kompanije istražuju litijum u Srbiji na oko 15 istražnih polja u centralnom i istočnom delu zemlje.

- Postoje naznake da na još jednom istražnom polju u blizini Mionice i Valjeva može da se pronađe mineral sličan onom u jadarskom basenu - dodao je Sajić.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

POMAMA ZA SRPSKIM BLAGOM

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 08:07

Jadarit otkriven na ogromnom prostoru od Loznice preko Preljine i Kragujevca do Blaca. U trci za milijardama evra tri strane kompanije..BEOGRAD - Stranci namirisali milijarde!..Na ogromnom prostoru od Loznice, Koceljeve, Valjeva i Ljiga na zapadu, preko Preljine, Kragujevca, Trnave i Janoke kod Baljevca,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.