LOŠE VREME SPREČILO ALPINISTE DA OSVOJE VRH ČO OJU

Izvor: Kurir, 17.Okt.2010, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOŠE VREME SPREČILO ALPINISTE DA OSVOJE VRH ČO OJU

BEOGRAD - Srpski planinari, zajedno sa alpinistima iz BiH, Hrvatske i Slovenije vratili su se iz pohoda na šesti po veličini vrh sveta Čo Oju. Zbog lošeg vremena, nisu stigli do cilja. Alpinisti, suočeni sa smrću kolege i brojnim povredama, na Tibetu proveli 44 dana. U timu je bio i novinar RTS-a, čiji prilog prenosimo.

Pre nekoliko dana sa Himalaja vratili su se srpski planinari koji su zajedno sa alpinistima iz Bosne, Hrvatske i Slovenije peli na šesti po veličini vrh sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Čo Oju , visok 8.201 metar. U okviru ovog međunarodnog tima koji je 44 dana proveo na Tibetu, učestvovao je novinar RTS-a, dopisnik iz Kruševca, Dragoslav Gogić.

Junaci ovog sportskog poduhvata su Šerpasi. Među njima ističe se Nepalac Mingma koji je jedan od najboljih visinskih vodiča na Himalajima. Ima 28 godina i pri kraju je Međunarodnog fakulteta za planinske vodiče u Katmanduu. Bio je četiri puta na Mont Everestu i već dva puta na Čo Oju.

Da treći put dosegne ovaj vrh sprečila ga je povreda kičme u velikoj septemarskoj lavini, zbog koje će se dugo oporavljati u Katmandu. Sprečila je i 250 alpinista iz 30 zemalja sveta koji su boravili više od 30 dana na visni od 5.500 metara.

To je kao da svaku noć spavate na najvišem vrhu Evrope, Elbrusu na Kavkazu. Šef tima Dragan Jaćimović, prvi Srbin koji je ispenjao Mont Everest smatra da je uzrok svih problema na Himalajima zakasneli monsun iz Pakistana koji je doneo velike snežne padavine.

Jednostavno sve se rušilo putem lavina na visini preko 7 500 metara. U tri velike lavine, po rečima najpoznatijeg italijanskog alpiniste Silvija Mondinelija, pogino je jedan, a povređeno devet planinara.

Uprkos lošem vremenu naši alpinisti ispenjali su se do drugog visinskog kampa na 7.200 metara i tu spavali bez upotrebe dodatnog kiseonika. Na ovoj visini bio je i Englez Stiv Vilijams, dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje u kajaku četvorosedu.

Ni povratak sa Himalaja nije bio nimalo lak posao. Spuštanje preko Tibeta i kineskih varošica Tingri, Nilam i Zangmu sve do milionske prestonice Nepala, Katmandua, trajao je sedam dana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.