LDP: Podnet zahtev da se akcize na gorivo vrate na staro

Izvor: Press, 17.Jan.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Podnet zahtev da se akcize na gorivo vrate na staro

Poslanička grupa Liberalno-demokratske partije (LDP) podnela je juče Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o akcizama, kojim bi se akcize na gorivo i tečni naftni gas vratile na nivo od pre 1. januara. Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da bi se time ukinuo dvojni režim po kojem su akcize na kvalitetnije uvozne derivate više od onih na gorivo NIS-a i da bi gorivo time automatski pojeftinilo.- Benzin je poskupeo isključivo zbog odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vlasti da poveća uvozne akcize i da zbog prikrivene zaštite monopola NIS-a uvozne derivate u startu učini znatno skupljim. Usvajanje predloga LDP-a je prilika da se takva odluka odmah ukine - rekao je Jovanović.
Usvajanjem tog predloga akciza na sve motorne benzine naplaćivala bi se u jedinstvenom iznosu od 44,7 dinara po litru, a akciza na sva dizel goriva u iznosu od 30,47 dinara po litru, saopštio je LDP.
S druge strane, državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić izjavio je da su akcize na gorivo u Srbiji u skladu sa direktivama EU.
- Visina akciza diferencirana je prema kvalitetu goriva koje se plasira na tržište i ne zavisi od toga da li je gorivo domaće ili uvozno - kazao je on, i ocenio da su „medijsku hajku u vezi sa akciznom politikom podigli lobisti uvoznika naftnih derivata, koji u Srbiji ništa ne proizvode i zapošljavaju mali broj ljudi, isti oni koji su pravili hajku na Vladu premijera Zorana Đinđića koja je 2001. godine donela Uredbu o prometu naftnih derivate i zabranila uvoz nafte u Srbiju na bilo koji drugi način osim naftovodom".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.