Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2011, 07:02 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kvalitetnom ishranom do veće mlečnosti krava
LOZNICA - Poboljšanom ishranom, kvalitetnim koncentrovanim obrokom i korišćenjem ispusta za krave, mlečnost krava može da se poveća za 15 odsto, izjavila je stručnjak za stočarstvo u lozničkom Zavodu za poljoprivredu Gordana Vujaklija.
Poboljšanom ishranom, koja obuhvata raznovrsnu kabastu stočnu hranu u letnjem periodu, kvalitetnim koncentrovanim obrokom i korišćenjem ispusta za krave, uz postojeći genetski potencijal, 15 odsto može da se poveća mlečnost krava, kazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je ona.
Zavod za poljoprivredu u Loznici je putem ogleda započetih u nizu gazdinstava praktično pokazao kako primenom savremenih metoda može da se unapredi stočarska delatnost, posebno kada se radi o proizvodnji mleka.
Stručnjak za stočarstvo u tom zavodu Gordana Vujaklija je rekla danas za Tanjug da su ogledi, postavljeni na nekoliko poljoprivrednih gazdinstava u lozničkom kraju u periodu februar-oktobar, proizvođačima pokazali da se može povećati mlečnost krava i ostvariti dobit kvalitetom mleka.
Tokom ogleda, na gazdinstvima je uvedena i higijena muže i analize mleka na bakteriološku ispravnost obavljane u Institutu za mlekarstvo u Beogradu su pokazale dobar kvalitet, ostvaren je i prelaz iz druge u prvu klasu mleka, a pojavila se i ekstra klasa, istakla je
Vujaklija.
Prema njenim rečima, ostvarena je dobit pojeftinjenjem cene obroka za stoku i povećanjem cene prema poboljšanju klase mleka i sticanjem prava za isplatu premije za kvalitet mleka.
Na inicijativu Zavoda, u Loznici je upravo formirano Udruženje proizvođača mleka za lokalne zajednice koje svojim delovanjem obuhvata Zavod, a to su Loznica, Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik.
U ovoj fazi rada, proizvođače posebno zanimaju olakšice pri nabavci repromaterijala i realna granična cena mleka prve i ekstra klase, rekla je Vujaklija.