Kvalitetnom ishranom do veće mlečnosti krava

Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalitetnom ishranom do veće mlečnosti krava

LOZNICA - Poboljšanom ishranom, kvalitetnim koncentrovanim obrokom i korišćenjem ispusta za krave, mlečnost krava može da se poveća za 15 odsto, izjavila je stručnjak za stočarstvo u lozničkom Zavodu za poljoprivredu Gordana Vujaklija.

Poboljšanom ishranom, koja obuhvata raznovrsnu kabastu stočnu hranu u letnjem periodu, kvalitetnim koncentrovanim obrokom i korišćenjem ispusta za krave, uz postojeći genetski potencijal, 15 odsto može da se poveća mlečnost krava, kazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je ona.

Zavod za poljoprivredu u Loznici je putem ogleda započetih u nizu gazdinstava praktično pokazao kako primenom savremenih metoda može da se unapredi stočarska delatnost, posebno kada se radi o proizvodnji mleka.

Stručnjak za stočarstvo u tom zavodu Gordana Vujaklija je rekla danas za Tanjug da su ogledi, postavljeni na nekoliko poljoprivrednih gazdinstava u lozničkom kraju u periodu februar-oktobar, proizvođačima pokazali da se može povećati mlečnost krava i ostvariti dobit kvalitetom mleka.

Tokom ogleda, na gazdinstvima je uvedena i higijena muže i analize mleka na bakteriološku ispravnost obavljane u Institutu za mlekarstvo u Beogradu su pokazale dobar kvalitet, ostvaren je i prelaz iz druge u prvu klasu mleka, a pojavila se i ekstra klasa, istakla je

Vujaklija.

Prema njenim rečima, ostvarena je dobit pojeftinjenjem cene obroka za stoku i povećanjem cene prema poboljšanju klase mleka i sticanjem prava za isplatu premije za kvalitet mleka.

Na inicijativu Zavoda, u Loznici je upravo formirano Udruženje proizvođača mleka za lokalne zajednice koje svojim delovanjem obuhvata Zavod, a to su Loznica, Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik.

U ovoj fazi rada, proizvođače posebno zanimaju olakšice pri nabavci repromaterijala i realna granična cena mleka prve i ekstra klase, rekla je Vujaklija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.