Izvor: B92, 22.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalifikacioni ispit iz matematike

Beograd -- Kvalifikacioni ispit za upis u srednje škole nastavljen je u utorak od 10 do 12 sati polaganjem testa iz matematike.

Svršeni osnovci polagažu ispitnu kombinaciju pod brojem četiri koju je izvukao predsednik Republičke upisne komisije, pomoćnik ministra Ljubomir Protić u 9.45 u Kamenoj sali Radio Beograda. Protić je učenicima poželeo sreću na ispitu i zamolio direktore i dežurne profesore da deci skrenu pažnju da za polaganje testa ima dosta vremena ida ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žure. On je naglasio da su rezultati jučerašnjeg testa iz maternjeg jezika odlični i da prema do sada obrađenim podacima, sa više od 5 poena ima oko 98 procenata.

Ispitnu kombinaciju iz srpskog jezika u ponedeljak je izvukla ministarka Ljiljana Čolić. Test iz srpskog polagao se iz ispitne kombinacije broj pet.

Kvalifikacioni ispiti održavaju se u osnovnim školama koje su učenici završili, a jučerašnji test iz maternjeg jezika, koji su učenici ocenili kao lak, prema rečima zamenika predsednika upisne komisije Zorice Blagojević, protekao je bez problema. Prema uputstvima za rešavanje testova, test mora da bude popunjen hemijskom olovkom, dok se tokom rada može koristiti i grafitna olovka i gumica. Na testu iz matematike dozvoljeno je korišćenje olovke, gumice, lenjira, trougla i šestara, ali ne i mobilnih telefona i kalkulatora.

Preliminarni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni 24. juna u osam ujutru, žalbe na rezultate ispita obaviće se u matičnim osnovnim školama, u kojima se polažu i testovi, ili u okružnim upisnim komisijama 24. i 25. juna od 8 do 16 časova, dok će konačni rezultati biti objavljeni 27. juna.

Ministarstvo prosvete i sporta Srbije odredilo je da zakonski minimum na kvalifikacionom ispitu bude po jedan bod iz srpskog jezika ili matematike, a prvenstvo pri raspodeli imaće kandidati koji su ostvarili najmanje po 5 bodova iz svakog predmeta. Osnovci prilikom upisa u srednje škole od ove godine popunjavaju listu od 20 željenih škola, umesto dosadašnjih 15.

Raspored i upis učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima obaviće se od 6. i 7. jula, a 8. jula biće objavljena lista preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu, a liste želja učenika će moći da se predaju 9. jula do 15 sati. Konačan raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 12. jula, a istog dana obaviće se i upis učenika u drugom upisnom krugu.

U gimnazijama ima 19.681 mesto, u srednjim stručnim školama 42.999, a u trogodišnjim srednijm školama 32.345 mesta. Upis u Matematičke i Filološke gimnazije i umetničke škole u Srbiji završen je ranije, a prijemni za upis u te škole polagao se 10. juna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.