Kvadrat u centru Kraljeva 850 evra

Izvor: Politika, 16.Mar.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvadrat u centru Kraljeva 850 evra

Investitori tvrde da je pad cena dostigao nivo ispod koga se ne može, ali je kupaca sve manje što je u Kraljevu usporilo i novogradnju

Kraljevo – Na gradskom području Kraljeva do pre dve godine preko noći su nicala gradilišta stambenih zgrada. Tiskali su se graditelji između postojećih objekata, rušene su stare kuće i tu podizani temelji za nove višespratnice. Bila je velika potražnja građevinskih parcela, a u posao gradnje stanova za tržište, pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << građevinskih stručnjaka, ulazili su trgovci, ugostitelji, advokati... Mamila ih je dobra i brza zarada, jer „kvadrati" su bili na ceni a kupaca znatno više od broja ponuđenih stanova na ovdašnjem tržištu. Međutim, od lane je sve stalo, tačnije pad prodaje stanova krenuo je još od kraja 2008. godine. Tako je u 2007. i 2008. godini prodato oko 650 stanova po godini, ali u 2009. godini za više od stotinu manje. Od početka ove godine, takoreći na prste se mogu prebrojati kupci novih stanova. Stoga je sada na gradskom području Kraljeva samo tri gradilišta stambenih zgrada, a u nekoliko već sagrađenih, odnosno novih zgrada uveče „svetli" tek poneki prozor.

– Bilo je pada prodaje i prošle godine za oko 20 odsto, a ove će izgleda to biti drastično. Tamo, na Ibarskom keju, odnosno u ekstrazoni, stanovi su ranije prodavani po 1.300 evra za kvadrat, a sada je ta cena oko hiljadu evra. Takođe, cene su pale i u prvoj zoni sa hiljadu po kvadratu na 850 evra – kaže Milanko Karović, vlasnik firme „Tehnooprema", koji trenutno tržištu nudi pedesetak stanova u dve novosagrađene stambene zgrade.

Dolazak oko 20.000 izbeglica u Kraljevo sigurno je uticao na naglu tražnju a kasnije, kad su oni koji su to mogli došli do krova nad glavom, i pad prodaje stanova. No, Karović tvrdi da ima i drugih razloga za pad prodaje naročito tokom poslednjih nekoliko meseci, a to je znatno veća opreznost „beskućnika", kada je u pitanju zaduživanje kod banaka s obzirom na sve nestabilnije ekonomske i monetarne prilike.

– Odlažu čak kupovinu stana – dodaje Karović za „Politiku" – i oni koji, recimo, imaju gotov novac. Oni kalkulišu, tako što novac daju na štednju u banke i dobijaju kamatu od oko devet odsto godišnje, a na drugoj strani se događa pad cene stambenog kvadrata. I računica je jasna...

Međutim, naš sagovornik, a i drugi investitori koji nude nove stanove na prodaju tvrde da je ovo kraj pada cena, jer se ispod cene koštanja ne može a ona se kreće oko 800 u ekstra, odnosno 600 u prvoj građevinskoj zoni. Navode da je skupo zemljište, priključak na struju, vodu i ostale komunalije...

Sve ove promene u kraljevačkom građevinarstvu uticale su i na pad prodaje građevinskog materijala na brojnim stovarištima u Kraljevu. Većina onih koji se bave ovom trgovinom tvrdi da je tokom 2009. za oko 45 odsto manje nego prethodne godine prodato cigala, crepa, cementa, gvožđa, građe... Prepuni su magacini gotove robe i tamo gde se taj materijal proizvodi, recimo na ciglanama u ovom kraju se zbog toga iz dana u dan proizvodnja smanjuje...

– Jeste prodaja stanova opala i sada je u ponudi više polovnih nego novih. Može se, primera radi, naći solidan polovni stan po ceni od 550 evra po kvadratu. Jer, ima i sve više vlasnika koji prodaju svoje veće stanove, a kupuju manje da bi sa razlikom razrešili finansijske nevolje. Međutim, ja sam optimista da će se uz ove subvencije države i povoljne kredite ubrzo povećati tražnja novih stanova i već ima nekih naznaka tog poboljšanja – tvrdi za „Politiku" Dragica Lukić, vlasnik agencije za prodaju nekretnina „Merkur" u Kraljevu.

To bi, naravno, značilo i oporavak kraljevačkog građevinarstva koje je ovde decenijama bilo važna i dobro razvijena delatnost.

Miroljub Dugalić

[objavljeno: 17/03/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.