Kupovana medicinska oprema koja ne može da se koristi

Izvor: Politika, 08.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupovana medicinska oprema koja ne može da se koristi

U dve trećine slučajeva nabavke sprovedene bez saglasnosti Ministarstva zdravlja

Subotica – Na prošlonedeljnoj telefonskoj sednici Upravnog odbora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje doneta je odluka o smeni Radeta Nikolića sa mesta direktora Pokrajinskog zavoda za zdravstveno osiguranje i na njegovo mesto postavljen je početkom ove sedmice Dragomir Cimeša iz Sombora.

Smena Nikolića usledila je nakon više meseci rasprava na sednicama Upravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbora RZZO o tome kako vojvođanske filijale troše takozvana slobodna sredstva koja im ostaju na podračunu pošto izmire utvrđene obaveze. Ištvan Huđi, član Upravnog odbora RZZO, u razgovoru za „Politiku” kaže da je to pitanje pokrenuto još septembra ove godine. U više navrata i Nadzorni odbor i članovi Upravnog odbora pokušavali su da dobiju detaljan izveštaj na koji način, za koje potrebe i u kom iznosu su trošena slobodna sredstva, kao i šta je sudbina medicinske opreme koja je kupljena za taj novac u filijalama u Vojvodini. Posle više neuspelih pokušaja da se dođe do detaljnog izveštaja, tek krajem ove sedmice članovi Upravnog odbora RZZO trebalo bi da raspravljaju o njemu.

– Mi smo do sada raspravljali o izveštajima iz kojih se ne vidi šta je sudbina medicinske opreme koja je kupovana za slobodna sredstva. Insistiramo na tome jer je UO RZZO marta ove godine doneo preporuku da se ova slobodna sredstva ne troše kako bi, u ovim teškim vremenima, bila očuvana likvidnost ustanova. Koji je smisao preporuke Upravnog odbora ako se ona ne poštuje? Mi nismo osporavali pravo ustanova na odobravanje hitnih ulaganja ili kupovinu uređaja neophodnih za lečenje pacijenata, odnosno takve kupovine koje bi mogle da ugroze pružanje neophodne medicinske pomoći – kaže Huđi.

Ispostavilo se da su ovu preporuku poštovale sve filijale u Srbiji, osim onih u Vojvodini, i tu sa izuzetkom filijale Severnobačkog okruga. To praktično znači da su filijale u Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Somboru, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici nastavile sa kupovinom opreme za koju su tvrdile da im je neophodna za rad. Upućeni tvrde da su ove filijale samo za prvih šest meseci ove godine za kupovinu medicinske opreme potrošile oko 260 miliona dinara. Međutim, kako „Politika” nezvanično saznaje, detaljna analiza kupljene opreme pokazuje da se u dve trećine slučajeva ona ne koristi, odnosno da ustanove koje su ih kupile u trenutku nabavke nisu imale saglasnost posebne komisije Ministarstva zdravlja za primenu određene medicinske tehnologije za koju je oprema kupljena, da nemaju obučen kadar koji bi radio na ovim aparatima, te da aparati u stvari stoje neraspakovani, kao i da struktura stanovništva nije dala opravdanje za kupovinu te opreme. Tako se, nezvanično, može čuti da je pokrajinska komisija, na čijem čelu je bio Rade Nikolić, odobravala domovima zdravlja kupovinu mamografa, iako primarna zaštita nema ni kadrove ni dozvolu Ministarstva zdravlja za rad na ovoj opremi.

Pre nekoliko sedmica Ištvanu Huđiju pismom su se obratili i radnici Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje koji tvrde da je postupak kupovine opreme izveden tako što je ona „razbijana” na delove, odnosno na stavke vrednosti do 2,9 miliona dinara kako se ne bi raspisivao tender, već mala nabavka za koju nije potrebno oglašavanje.

Aleksandra Isakov

[objavljeno: 09/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.