Kupljeno tri miliona vakcina

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupljeno tri miliona vakcina

Predsednik Komisije za nabavku vakcina Branislav Tiodorović izjavio je danas da će Srbija od švajcarske kompanije "Novartis" kupiti tri miliona doza vakcine tipa Fosetrija , kao i da će gradjani sa slabijim imunitetom biti vakcinisani dva puta.

Tidorović je agenciji Beta rekao da će zdravi gradjani biti vakcinisani jednom, a da će pacijenti na zračnoj i hemoterapiji i oboleli od malignih oboljenja biti vakcinisani dva puta.



Za prioritetne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << grupe stanovništva - hronične bolesnike, trudnice i decu stariju od šest meseci biće dovoljno vakcina, rekao je on i dodao da će u slučaju potrebe biti nabavljene dodatne količine vakcine Fosetrija.


Tiodorović je naveo da će protiv novog gripa biti vakcinisani i roditelji dece mladje od šest meseci, jer deca u tom uzrastu ne mogu biti vakcinisana.

Švajcarski zdravstveni organi juče su kompaniji Novartis dali dozvolu i za upotrebu vakcine Seltura protiv novog gripa, čime su okončane glasine u medijima da ta vakcina ne može dobiti odobrenje vlasti.

Za razliku od vakcina Fosetrija,koja će biti primenjena za vakcinisanje u Srbiji, antigenski sastojak Selture nije dobijen na osnovu embriona kokošjih jaja, već iz ćelijske kulture.

Seltura je proizvedena na osnovu ćelijske kulture bubrega pasa, što omogućava bržu proizvodnju, nego što je klasični metod s kokošijim jajima.

Zahtev za dozvolu Selutre izazvao je polemiku u švajcarskoj štampi.

Pozivajući se na anonimne izvore bliske proizvodnji vakcine, jedan list je naveo 23. oktobra da su moguće bakterijske infekcije i da su registrovane na nekim testovima Svismedika. Dva dana kasnije "Novartis" je demantovao tu informaciju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.