Kupci bez odbrane

Izvor: Politika, 06.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupci bez odbrane

Posledice primene Nacionalnog programa za zaštitu potrošača, usvojen krajem januara ove godine, bile bi nesagledive ukoliko bi se ovaj dokument zaista primenio – tvrdi Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. Od tog programa će kupci, koje on treba da štiti, imati veoma malo koristi, ocenjuje on.
– Najveći problem je to što je programom predviđeno stvaranje "hibridne organizacije", koju bi činili državni organi i nezavisne organizacije potrošača. Reč je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o "podržavljenju" organizacija za zaštitu potrošača, o stvaranju trećeg sektora, čime se gubi smisao potrošačkog udruživanja. To kod kupaca stvara lažnu sliku o nezavisnim organizacijama koje ih štite. Autentična potrošačka prva ne mogu da se zastupaju u takvoj strukturi koja predviđa partnerstvo sa državnim organima, niti može da se uspostavi lojalna konkurencija na tržištu. Zašto ići zaobilaznim putem, ako može direktno – pita Bogosavljević i dodaje da kupci ne mogu da očekuju nikakvu inicijativu, niti zaštitu.

Nacionalnim planom predviđeno je formiranje saveta ministara za zaštitu potrošača "kao savetodavno-konsultantskog tela kojim rukovodi ministar nadležan za poslove zaštite potrošača, a članovi saveta su istaknuti naučnici i stručnjaci u ovoj oblasti, kao i predstavnici ministarstva i potrošačkih organizacija". Bogosavljević oštro kritikuje i ovaj deo strategije.

– Da se zaista htela zaštita potrošača, onda bi savet ministara bio osnovan pri Vladi, a ne pri Ministarstvu trgovine i usluga. Ovako su potrošačka prava svedena samo na nadležnosti ovog ministarstva. Time je izopštena zaštita potrošača u oblasti poljoprivrede, zdravlja, građevine, saobraćaja, prava... Ovakvom organizacijom obuhvaćen je samo jedan deo prava potrošača.

Mladen Radović, načelnika odeljenja za cene pri Ministarstvu trgovine, turizma i usluga, međutim, tvrdi da potrošači ne treba da brinu da će biti oštećeni formiranjem takozvane hibridne organizacije koja će raditi po modelu savetodavnog centra.

– Kupci će moći da ulože žalbe i primedbe na kvalitet robe, ali i da dobiju besplatan savet pri kupovini. Takođe, savetodavni centri će raditi na informisanju i obrazovanju potrošača. Ovakva organizacija ni u kom smislu neće ugroziti već postojeće potrošačke organizacije. Strah da će ih u izvesnom smislu zameniti je neopravdan – smatra Radović po kome ni to što je Savet ministara formiran pri nadležnom ministarstvu nije nikakva prepreka.

– Trudili smo se da napravimo vrlo operativan organ i brzina je bila jedini razlog zbog koga ovo telo nije formirano pri Vladi. Da nije, bilo bi potrebno prolaziti kroz mnoge birokratske procedure da bi se savet osnovao. To nikako ne znači da su prava potrošača iz oblasti građevine, poljoprivrede, zdravstva, ekologije ili saobraćaja ignorisana. U Savetu će se nalaziti i predstavnici drugih ministarstava, stručnjaci u svojoj oblasti, koji mogu mnogo da doprinesu zaštiti ovdašnjih kupaca – zaključuje Radović.

-----------------------------------------------------------

Novac već podeljen

Već je napravljen plan kako će se potrošiti bezmalo dva miliona evra koja Ministarstvo trgovine, turizma i usluga u vidu donacije treba da dobije od Evropske banke za obnovu i razvoj. Po kriterijumima ove svetske organizacije, oko 500.000 evra otići će na tehničku pomoć, objasnio je Mladen Radović.

– Ostalih 1,5 miliona podeliće se na tri dela. Jedna trećina potrošiće se na podršku zakonodavnim aktivnostima, druga na obrazovanje državnih organa i nevladinih organizacija za zaštitu potrošača, a treća za honorare stručnjaka Evropske banke za obnovu i razvoj. Nema ni govora da će neko taj novac prebaciti na naš žiro-račun i da će se to proćerdati – kaže Radović.

A. Nikolić

[objavljeno: 06.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.