Kultura van granica

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura van granica

BANATSKA TOPOLA - Izložba digitalnih fotografija „Slika moga grada“ prispelih na istoimeni međunarodni konkurs koju je organizovala OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ iz Banatske Topole gostovaće na slovenačkim Danima kulture u Kranju. U najmanjoj osnovnoj školi u kikindskoj opštini koju pohađa samo 54 đaka nadaju se da će to biti početak saradnje sa kolegama iz OŠ „France Prešern“ iz Kranja, čija je učenica Marija Sladič na konkursu osvojila treće mesto.

- Ideja da izložba >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << „Slika moga grada“ gostuje na Danima kulture u Sloveniji potekla je od Marijinog mentora, profesora Jurija Marusiga sa kojim je doputovala u Kikindu. Kolega Jurij bio je fasciniran idejom da tako mala škola organizuje međunarodni konkurs na koji je stiglo 850 radova iz desetak evropskih zemalja. Toliki broj pravih malih remek-dela i mene je zatekao jer sam očekivao da stigne stotinak radova. Iznenadilo ga je sa koliko sam entuzijazma ušao u projekat, jer sam u školi direktor, ali i sekretar, obračunski radnik i kurir. NJegovu inicijativu podržao je drugi sekretar za tisak i kulturu slovenačke ambasade u našoj zemlji Anžej Frangeš, koji je takođe bio na izložbi. Za nas je zbilja velika čast što ćemo u februaru iduće godine gostovati u Kranju. Planiramo da u saradnji sa kolegama iz OŠ „France Prešern“ naredne godine raspišemo zajednički konkurs „Slika moga grada“. Interesantno je da je to prva škola u Sloveniji koja je svojevremeno dobila internet - kaže direktor OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ Dobrivoje Martonoši.

KONKURS NASTAVLJA DA ŽIVI

- Na snimcima načinjenim fotoaparatima, mobilnim telefonima ili kamerama mali majstori fotografije ovekovečili su ljude, prirodu, gradove i sela. Na sajt škole postavili smo 303 fotografije, a četrdesetak radova našlo se na izložbi u galeriji „Tera“ u Kikindi. Postavku koja će biti izložena u Kranju biće još veća. Lepo je što će ovaj konkurs nastaviti da živi. Uz njihovu kreativnost da okom kamere zabeleže neobične predele i ljude učenici će istovremeno sticati nova znanja iz geografije i rukovanja digitalnim uređajima i kompjuterom - kaže Martonoši.

Idejni tvorac konkursa ne krije da su slovenački mediji puno pažnje poklonili uspostavljenoj saradnji između dveju škola.

- U svojim izveštajima potencirali su našu gostoljubivost. Da topao prijem neće izostati kada im budemo uzvratili posetu svedoči najava naših domaćina. U Kranju će se organizovati veliki humanitarni koncert čiji će celokupan prihod biti namenjen za opremanje naše škole. Ovo je još jedan dokaz da kultura ne poznaje granice - zaključuje Martonoši.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.