Kultura opet zaobišla Tvrđavu

Izvor: Blic, 28.Jun.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura opet zaobišla Tvrđavu

Roditelji niških mališana i drugi šetači ni ovog leta ne mogu da očekuju kulturno-zabavne sadržaje u Tvrđavi, sem kafića i kafana, a tokom sparnih dana ne mogu ni vodu da popiju jer česma ne radi. U popodnevnim časovima od automobila, rolera i biciklista niko normalno ne može da prošeta, a gurati dečja kolica kroz svu tu gungulu je prava avantura.

Nesreća je, kažu upućeni, što nema preduzeća u Nišu koje isključivo brine o parkovima pa tako ni Tvrđava nema svog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gazdu koji bi objedinjeno brinuo o nagomilanim problemima ovog izvora kiseonika.

Porodicu Nikolić zatičemo kako pokušava bezuspešno na slomljenoj slavini da natoči malo vode.

- Mi smo često ovde gde dovedemo ćerku Nataliju. Sem odmora na neslomljenoj klupi imamo alternativu da sednemo u neki kafić, ali to košta najmanje 500 dinara. Zato kupimo sladoled pa se malo prošetamo jer je Nataliji i vožnja ovim dečjim vozićem dosadila. Šteta je što nema tobogana, klackalica i drugih igračaka. U Tvrđavi ima mesta za razne sadržaje, a opet sve se svodi na taj jedan hektar na ulasku u Tvrđavu. Iako je mnogo manji, park čair je mnogo bolji jer ima trambuline, igračke, stalno se održavaju maskembali za decu i slično - kaže Boban Nikolić.

Slično mišljenje ima i Zorica, mama Tine koja ističe da automobilima nije mesto u Tvrđavi.

- Stvarno me je strah da pustim dete da bere cveće na više od pet metara od mene jer roleri i biciklisti samo „šišaju" kada se zalete niz ove dve nizbrdice - kaže Zorica.

Problem je i osvetljenje jer sijalice u dubini parka kao i čitavom gradu nema ko da zameni pa pojedini delovi u toku večeri izgledaju avetinjski.

Odbornik i pomoćnik direktora JKP „Medijana" Bratislav Vučković kaže da je on još pre tri godine podnosio inicijativu da se Tvrđava kao najveći niški park sredi za sve generacije.

- Gradska uprava može da napravi preduzeće koje će voditi brigu isključivo o spomen-parkovima i o Tvrđavi - kaže Vučković.

U Vodovu su nam juče kazali da bi oni pustili vodu na jednoj jedinoj česmi u Tvrđavi, ali da bi neko iz gradske uprave ili opštine trebalo da im to naloži, a samim tim i plati tu vodu. U policijskoj upravi su kazali da se nesavesni vozači automobila kažnjavaju, ali da loša navika još postoji.

- U Tvrđavu mogu da uđu dostavna vozila od 8 do 10 ujutru i 16 do 18 sati popodne. Svima ostalima je zabranjen ulaz što se odnosi na skutere, ali i bicikle koji se računaju u vozila. Roleraše je malo teže kazniti jer su to deca, ali ih stalno opominjemo da paze kada voze - rekli su u saobraćajnoj policiji.

Izgleda da će ove godine u toku leta Tvrđava bar dobiti toalet. Dragan Stefanović, rukovodilac sektora „Čistoća", kaže da će toalet koji nije radio dve godine sada funkcionisati i to četvrtkom i vikendom 24 sata, a radnim danima do ponoći.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.