Kuće u Jaši Tomiću nezavršene

Izvor: B92, 14.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće u Jaši Tomiću nezavršene

Poplave u Jaši Tomiću (arhiv)

Zrenjanin -- Za 80 porodica iz sela Jaša Tomić i Međa, dve godine nakon poplava , još uvek nisu završene kuće u kojima bi mogle normalno živeti.

Ana Marković se u svoju kuću uselila pre nešto više od godinu dana i od tada živi bez struje, jer izvođač radova jednostavno nije uveo električnu energiju. Od tada se njena porodica greje na ugalj, a svako veče se pale fenjeri da ne bi bili u potpunom mraku. Hranu kupuje svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer se bez frižidera sve brzo pokvari.

Njenu sudbinu deli još 20-tak porodica iz naselja Busenje koje pripada Jaši Tomiću. Oni kojima stare kuće nisu potpuno slrušene u poplavi, uslovno rečeno, imaju nešto više sreće jer sa njih mogu da prevedu struju u novosazidane domove.

Ni od toga nema puno vajde, kaže Kermeci Pal: "Vidite, ne mogu da rušim zbog struje. Nemam struju. Vodim kroz onaj kabl , ali ne mogu mašinu da uključim. To je samo jedna sijalica i ništa više".

Muke meštana poplavljenih naselja se ovim ne završavaju. Naime, i oni koji su se uselili u domove čiju je gradnju finansiralo nekadašnje Ministarstvo za kapitalne investicije Velimira Ilića imaju zamerke na kvalitet radova u svojim domovima.

Međutim, za neke porodice kuće nisu ni počele da se grade, kaže predsednik MZ Jaša Tomić Mirko Škipinja: "U ovom momentu još uvek imamo četiri vlasnika porušenih objekata za koje nisu ni započeti građevinski radovi, a po mom saznanju nije ni napravljen ugovor ni sa jednim od izvođača radova da se ta četiri objekta sagrade".

Predsednik opštine Sečanj, Predrag Milošević, međutim, kaže da bi svi ovi problemi trebalo uskoro da budu rešeni: "Ja sam prošle nedelje bio u Vladi Republike Srbije i sa odgovornim državnim sekretarom sam se dogovorio da ćemo to sve završiti za nekih 15 do 20 dana. Znači za 20 dana slobodno mogu garantovati da će svi objekti biti završeni".

Zajedničko za sve porodice, i one koje su se uselile u nove domove i za one koje to još čekaju jeste da i dalje nisu vlasnici objekata u kojem žive, već je to država. Zbog te činjenice ljudi koji su ušli u svoje nove domove ne mogu uvesti gas, a još nije poznato kada će tačno ovaj problem biti rešen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.