Kuće na selu za mlade vojvođanske porodice

Izvor: RTS, 23.Nov.2018, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće na selu za mlade vojvođanske porodice

U proteklih pet godina, iz budžeta Vojvodine izdvojeno je 210 miliona dinara od kojih je 218 mladih bračnih parova dobilo kuću u nekom selu. Ove godine na dva konkusa koje je raspisao Zavod za ravnopravnost polova, svoj krov nad glavom dobilo je šezdeset porodica.
Bračni par Marijan i Nataša Kovačević iz Ruskog Krstura, useljava se u svoju kuću ovih dana. Imaju šestogodišnjeg sina, četvorogodišnju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ćerku i čekaju prinovu. 

"U selu smo ostali supruga i ja, to nam je i bio cilj jer smo tu rođeni, tu imamo posao, zabavište, školu na našem jeziku jer smo mi po nacionalnosti Rusini", navodi Marijan Kovačević.
Golubovići su kuću sa ekonomskim dvorištem i velikom baštom kupili u Sivcu pored Kule, imaju tri ćerke uz stalni posao, računaju i na zaradu od poljoprivrede.
Ivana Golubović navodi da njena porodica vidi perspektivu u selu.
"Mi smo ovde dobili veliku parcelu i veliku mogućnost da posadimo lešnike ili već nešto sa čime ćemo se baviti. Možemo ovde držati i stoku, i nadamo se da ćemo u tome uspeti", objašnjava Golubovićeva.
Iz godine u godinu sve je više mladih koji konkurišu za bespovratna sredstva, rešeni da ostanu da žive u selima.
"Svake godine, mi imamo recimo preko dve stotine pedeset prijava, a po konkursu se dodeljuje oko trideset kuća, znači trideset miliona dinara je opredeljeno. Ove godine smo po prvi put imali dva ciklusa konkursa", navodi Katarina Krajnović iz Zavoda za ravopravnost polova u Novom Sadu.
Nastaviće se i narednih godina jer im je, kažu, cilj da se očuvaju i razvijaju sela uz mlade ljude koji bi se u njima kućili i pravili porodice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.