Kuburović: Ministarstvo je i kritičar i partner izvršitelja

Izvor: BKTV News, 31.Mar.2017, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Ministarstvo je i kritičar i partner izvršitelja

Ministarstvo pravde je najveći kritičar rada javnih izvršitelja, ali je i njihov najveći partner, budući da kao i javni izvršitelji teži uspostavljanju što efikasnijeg sistema izvršenja u Srbiji, rekla je danas ministar pravde Nela Kuburović.

"Na taj način ispunjavamo naše obaveze iz strateških i akcionih planova za pregovaračko Poglavlje 23, doprinosimo boljoj investicionoj klimi u Srbiji i poboljšanju položaja Srbije na svetskoj Duing biznis listi", rekla je Kuburović >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na III Godišnjem savetovanju javnih izvršitelja.

Prema njenim rečima, Ministarstvo pravde je u proteklih godinu dan kontinuirano pratilo rad izvršitelja kroz kancelarijski i terenski nadzor koji je u toku prošle godine u deset slučajeva okončan disciplinskim posutpcima i izricanjem disciplinskih mera.

"Nova disciplinska komisija započela je rad u novembru i pred njom se sada nalazi šest postupaka", napomenuila je Kuburović, ukazujući da Disciplinska komisija treba da bude korektiv u daljem radu izvršitelja.

Podsećajući da je 2. jula 2016. godine stupio je na snagu novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), ministar pravde je ocenila da su njegovi prvi efekti i te kako zadovoljavajući, jer je do kraja 2016. godine rešeno blizu 900.000 starih izvršnih predmeta.

"Na taj način smo uspeli da značajno da rasteretimo rad osnovnih i privrednih sudova", navela je Kuburović, ukazujući da je tim Zakonom proširena nadležnost za sprovođenje gotovo svih izvršenja, što će, kako navela, u dobroj meri doprineti daljem rasterećenju sudova.

Međutim kako je napomenula, istovremeno sa širenjem ovlašćenja, šire se i obaveze javnih izvršitelja u pogledu stručnih kvalifikacija, pa oni sada moraju da imaju položen pravosudni ispit ukoliko to već nisu učinili, kao i da imaju kontinuirano i stalno usavršavanje.

Predsednik Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev rekla je da ovogodišnje savetovanje javnih izvršitelja ima cilj da se što više utiče na ujednačavanje prakse postupanja kako sudova tako i javnih izvršitelja.

"Nadam se da će ćemo dileme koje su se javile u praksi novog ZIO uspeti da kroz dvodnevni rad rešimo i da neke stavove približimo kako bi na jednoobrazan način postupali u istim situacijama i doprineli ostvarenju načela pravne sigurnosti", navela je Trešnjev, dodajući da savetovanju prisustvuje veliki broj sudija, kao i predstavnici Vrhovnog kasacionog suda.

Ona je ukazala da je novi ZIO nastojao da se vraćanjem žalbe u izvršni postupak ujednači praksa postupanja u sudovima i da se obezbedi jednoobraznost u postupanju na teritoriji cele republike Srbije.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuburović: Ministarstvo je i kritičar i partner izvršitelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2017

Ministarstvo pravde je najveći kritičar rada javnih izvršitelja, ali je i njihov najveći partner, budući da kao i javni izvršitelji teži uspostavljanju što efikasnijeg sistema izvršenja u Srbiji, rekla je danas ministar pravde Nela Kuburović..."Na taj način ispunjavamo naše obaveze iz strateških...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.