Kubanski lekari stigli na Torlak

Izvor: Glas javnosti, 16.Maj.2012, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubanski lekari stigli na Torlak

BEOGRAD - Predstavnici kubanskog Instituta za molekularnu imunologiju CIMAB, gde je razvijena vakcina za rak pluća, stigli su u Institut "Torlak" gde će sa predstavnicima te ustanove u toku dana i u četvrtak razgovarati o mogućnostima saradnje i procesu njene registracije u Srbiji.

Direktor "Torlaka" dr Branislav Lazić rekao je ranije da su deo dokumentacije koja je pristigla stručnjaci Instituta već proučili i zatražili dodatna objašnjenja.

Lazić je kazao da se dostavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << podaci odnose pre svega na hemijsko-farmaceutske karakteristike te vakcine, a stigli su i izveštaji o pretkliničkim i kliničkim ispitivanjima koja su rađena na Kubi, kao i za deo ispitivanja koja su rađena u zemljama EU.

Takođe je rekao da je "Torlak" zainteresovan za takozvano "sekundarno pakovanje" te vakcine, kao i da se vakcina u Srbiju doprema u obliku balka, gde bi se u proizvodnom pogonu instituta punila i dalje distribuirala.

Kako je ranije saopšteno iz "Torlaka", delegacija sa Kube će u Srbiji biti i sutra, a u razgovorima će učestvovati prvi sekretar Ambasade Republike Kube zadužen za ekonomska pitanja Hilfredo Fernandes Molina i direktor firme "Vama", koja je ovlašćeni predstavnik kubanskog proizvođača vakcina.

Poseta kubanske delegacije Institutu "Torlak" prethodno je dogovorena prilikom potpisavanja pisma o namerama između Instituta i ovlašćenog zastupnika i predstavnika kubanskog proizvođaca vakcina.

Na sastancima biće reči o mogućnostima saradnje Instituta "Torlak" i kubanskog Instituta za molekularnu imunologiju, biće predstavljeni proizvodni programi i potencijali oba Instituta, a akcenat ce biti na vakcini protiv raka pluća "CIMVAX".

Razgovaraće se o mogućnostima registracije te vakcine u Srbiji imajući u vidu zakonsku regulativu i ispunjavanje standarda Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, zatim o mogućnostima sekundarnog pakovanja, u prvoj fazi i punjenja CIMVAX-a u pogonima Torlaka, u drugoj fazi, jer za to "Torlak" ima kapacitete i može biti najbrže realizovano.

Proizvodnja vakcine u Institutu "Torlak" je treća faza eventualne saradnje o kojoj će se razgovarati, jer je to nesto što zahteva vise vremena, tačnije minimum pet godina za realizaciju.

Prilikom posete utvrdiće se i dinamika eventualne posete delegacije Instituta Torlak Institutu CIMAB u narednom periodu.

Kubanska vakcina za rak pluća primenjuje se samo za pojedine vrste karcinoma pluća koji su u uznapredovalom stadijumu. Stručnjaci navode da njenom primenom oboleli ne mogu biti u potpunosti izlečeni, ali mogu da žive duže.

Direktor firme "Vama", koja je zastupnik kubanskog Centra za molekularnu imunologiju iz Havane gde je obavljeno ispitivanje vakcine, Zoran Vujović rekao je ranije Tanjugu da je vakcina dala dobre rezultate u lečenju tamošnjihu pacijenata obolelih od raka pluća.

Uslov da bi vakcina mogla da se distribuira u Srbiji je da bude registrovana u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije, a po zakonu od momenta predaje kompletne dokumentacije do dobijanja registracionog rešenja potrebno je maksimalno 210 dana.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.