Kubanske vakcine uskoro u Srbiji

Izvor: Blic, 20.Maj.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubanske vakcine uskoro u Srbiji

U Srbiji će biti omogućeno korišćenje kubanskih vakcina i lekova. Najavljuje se i proizvodnja kubanske vakcina, najverovatnije u Institutu za imunologiju I virusologiju "Torlak".

Ovo je dogovorio ministar zdravlja, dr Zlatibor Lonča na sastanku sa najvišim državnim rukovodstvom Kube, koju je predvodio predsednik Raul Kastro. Ministar zdravlja u zvaničnoj je poseti Kubi kao član delegacije predsednika Srbije Tomislava Nikolića

Tom prilikom dogovoreno je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na osnovu međudržavnih sporazuma između Kube i Srbije omogući korišćenje određenih kubanskih lekova i vakcina u Srbiji, poštujući naše važeće propise u ovoj oblasti, a za koje već postoji interesovanje naših građana.

Reč je o kubanskim vakcinama, kao i lekovima koji se koriste u lečenju rana zadobijenih zbog dijabetesa.

Dogovorena je, takođe, i zajednička proizvodnja pojedinih vakcina i lekova u Srbiji. Ova vrsta sporazuma podrazumeva direktnu saradnju zdravstvenih sistema dve zemlje, bez posrednika.

Ministar Lončar je poslednjeg dana boravka na Kubi obišao sektor za proizvodnju vakcina i lekova i razgovarao sa rukovodiocima ovog sektora o budućim aspektima dogovorene saradnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.