Izvor: B92, 11.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krstići vraćeni u Smederevo

Smederevo -- Porodica Krstić, posle štrajka ispred Vlade i vraćanja u Smederevo, dobiće jednokratno 5.000 dinara.

Osmočlana porodica Dragana Krstića, izbeglice sa Kosova, smeštena u kampu u Smederevu, koja je zbog izostanka pomoći i neispunjenih obećanja iz kabineta premijera od pre šest meseci, juče štrajkovala ispred Vlade Srbije, dobiće jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, potvrđeno je u Centru za socijalni rad u Smederevu. Krstić kaže da je njegova porodica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je ostala ispred zgrade Vlade, na silu vraćena kući.

On je u to vreme bio u zgradi na razgovoru sa zamenikom ministra za rad i zapošljavanje. "Dok smo mi obavljali razgovor, on je pozvao neki kombi, koji je moju suprugu i decu pokupio i odvezao za Smederevo. Kad sam ja izašao iz Ministarstva, gledam, moje žene i dece nema nigde. Oni su moju porodicu doneli kući", kaze on.

"Ja sam tako nervozan, besan, otišao ponovo ispred zgrade Vlade, gde sam pitao šta je bilo s mojom porodicom. Oni su rekli da ne znaju i da moram da pitam u Ministarstvu rada. Vratio sam se ponovo u Ministarstvo rada i tražio ponovo da me primi zamenik ministra, ali ovi na portirnici me nisu pustili. Sedeo sam do 2 sata u Beogradu i vozom pre zore došao kući", kaže Krstić.

Krstić će sutra nastaviti štrajk ispred zgrade Vlade. On kaže da je njegovoj porodici juče obećano da će njihov stambeni problem biti rešen u roku od 10 dana, ali smatra da način na koji je njegova porodica oterana govori da Vlada Srbije, ponovo, neće ispuniti obećanje.

Zamenik ministra za rad i socijalnu zaštitu Ljubomir Pejaković, koji je primio Krstića, kaže da ta porodica nije deportovana iz Beograda. Pejaković tvrdi da celoj porodici, posle razgovora u Vladi, obezbeđen prevoz.

"Oni su, po našoj oceni, otišli odavde zadovoljni. Mene zaista čudi izjava Krstića da su žena i njegova deca na silu vraćeni, da on tvrdi da je ostao i da nije otišao s njima, kad je otišao s njima istim prevozom. Tokom razgovora, mi im jesmo skrenuli pažnju da nema potrebe da dolaze s decom u Beograd i upozorili ih na to da tako ugrožavaju život dece i njihova prava", kaže on.

Ljubomir Pejaković kaže da je 5.000 dinara, koji su Krstićima isplaćeni preko Socijalne ustanove u Smederevu, zapravo jednokratna pomoć. On takođe tvrdi da im tokom razgovora u Vladi nisu data nikakva konkretna obećanja, niti je bilo govora o konkretnim rokovima. Pejaković zna da su Krstići dolazili i ranije, ali nije mogao da kaže ko im je i šta obećavao.

Dragan Krstić je bivši pripadnik rezervnog sastava policije i izbeglica sa Kosova. Njegova devetočlana porodica živi u izbegličkom kampu u prostoriji od 11 kvadrata, bez kupatila i toaleta. Od 1999, kada su zbog bombarovanja pobegli sa Kosova, promenili su četiri kolektivna centra.

Od devetoro dece, dve kćerke su se udale, a s njima živi sedmoro dece, od kojih je najmlađa šestomesečna beba. Obezbeđena im je hrana, a novac za knjige za školu, sredstva za ličnu higijenu i druge namirnice Dragan Lrstić obezbeđuje radeći fizičke poslove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.