Krštenica bez roka trajanja

Izvor: Politika, 20.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krštenica bez roka trajanja

Usvojeni Zakon o matičnim knjigama predstavlja revoluciju u razvoju državne uprave, kaže ministar Milan Marković

Skupština Srbije usvojila je u sredu Zakon o matičnim knjigama koji je pripremilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Zahvaljujući ovom zakonu biće uspostavljen nacionalni matični registar – osnova za izradu registra građana, koji će omogućiti da građani vrlo brzo dobiju svoje izvode bez obzira na mesto vođenja matične knjige, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a izvodi ubuduće neće imati ograničen rok trajanja.

– Oni će važiti sve dok su podaci u njima tačni. Ukoliko se podaci promene moraće da se izvade novi. To je prva važna stvar koju nam ovaj zakon nudi. Izdavanje izvoda sa „neograničenim rokom važenja” krenuće za otprilike devet meseci, kada počnu da se koriste novi formulari za matične knjige koje štampa Zavod za izradu novčanica i kovanog novca. Oni koje smo do sada koristili nisu imali adekvatnu zaštitu – kazao je za „Politiku” Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

On objašnjava da zakon omogućava promenu sistema po kojem se izdaje izvod iz matičnih knjiga. Prethodni zakoni su to vezivali za matično područje po kojem se vode matične knjige. To je značilo da je, ako se one vode, na primer, u Nišu, a osoba koja ih traži studira u Beogradu, neophodno prevaliti silne kilometre kako bi građanin podigao potreban dokument.

– Uskoro ćete moći da uzmete izvod u bilo kojoj drugoj opštini u Srbiji. Ovu mogućnost kao pilot-projekat već smo razradili u jednom broju beogradskih opština. Druge opštine moraće malo da pričekaju, jer je potrebno da se informatički povežu. Danas u Srbiji ima oko 40 odsto opština koje nemaju ni odgovarajuće tehničke preduslove. Nadam se da ćemo do kraja godine imati povezane sve velike gradove, Beograd, Niš, Novi Sad... – rekao je Marković.

Ovaj zakon je svim organima koji obezbeđuju vođenje matičnih knjiga „dao” rok od pet godina da obezbede elektronsku evidenciju podataka. To će omogućiti pravljenje nacionalnog matičnog registra građana.

– Tako će državni organi moći da komuniciraju putem mreže, jer iza tog matičnog registra postojaće registar građana, birački spiskovi kao podskup, registar za socijalno... Perspektiva je mnogo veća. Može se očekivati da kroz nekoliko godina za većinu postupaka nećemo morati ni da vadimo izvode, već će nadležni na naš zahtev iz mreže izvlačiti podatke. Zato je ovaj zakon vrlo značajan za Srbiju. Zapravo, on predstavlja mini-revoluciju u razvoju uprave i menja njenu prirodu – zaključio je Marković.

Svi podaci će biti zaštićeni od zloupotreba, što je i Ustavom garantovano, te se podaci koji se prikupljaju mogu koristiti samo u svrhu za koju su i namenjeni.

– To će svakako biti mnogo sigurnije nego što je danas. Sada u jednom broju opština sve podatke imamo u elektronskom obliku, u drugim opštinama sve u papirnom, a negde je pola-pola. Na primer, do određenog godišta sve je na papiru, a dalje je sve u elektronskoj formi. Dakle, nema unificiranog sistema zaštite, jer opštine nisu ni sposobne ni moćne da bi informatički to zaštitile. To samo može da uradi država, jer su potrebna velika finansijska sredstva – istakao je Marković

Još jedna novina koju donosi ovaj zakon jeste da će matičari i njihovi zamenici od sada morati da imaju visoku stručnu spremu.

– Naš zakon nalaže da oni koji vode upravne postupke moraju imati visoku stručnu spremu, a takođe, vrlo smo ambiciozno postavili ceo sistem i on zahteva veliku stručnost. Pored toga, biće uveden i poseban ispit za sve matičare. Kako je veliki broj njih sa neodgovarajućom stručnom spremom, predviđeno je da oni polože određen ispit kako bi stekli odgovarajuće zvanje za ovaj rad i do penzije će moći da ostanu na svojim radnim mestima – rekao je ministar Marković.

Višnja Dugalić

[objavljeno: 21/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.