Kršena Konvencija o pravu deteta

Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kršena Konvencija o pravu deteta

Beograd -- Tokom procesa protiv vladike Pahomija kršena su prava maloletnih dečaka. Roditelji mogu dobiti spor pred međunarodnim sudom.

Aleksandar Bošković iz Fonda za humanitarno pravo kaže da su tokom ovog procesa prekršena pojedina prava deteta, te da njihovi roditelji mogu da dobiju spor pred bilo kojim međunarodnim sudom: "Samo što će u tom slučaju kaznu plaćati, i to veoma visoku, država Srbija. Što reče jedan moj mladi kolega, i treba, jer država Srbija je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazala tokom ovog procesa da stoji iza vladike Pahomija".

"Reč je o Konvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija. Država Srbija je tokom ovog procesa do sada prekršila nekoliko članova ove konvencije, a čiji je potpisnik SCG", kaže Bošković.

Bošković navodi da se jedan od prekršenih odredbi odnosi na to da će najbolji interesi deteta uvek biti od prvenstvenog značaja.

"Krivi mediji i NVO"

Sa ministrom se slažu i advokati Pahomija, koji su ocenili u današnjem saopštenju da su neki pojedinci, deo medija, nevladinih organizacija i neke partije osudili njihovog klijenta pre odluke Opštinskog suda u Nišu.

U saopštenju advokati navode da se ta grupa odmah po donošenju oslobađajuće presude za vladiku Pahomija oglasila na veoma nekorektan način, iznoseći neistinite i proizvoljne kvalifikacije. "Sud u Nišu nije podlegao medijskom pritisku i sudio je isključivo na osnovu činjenica i zakona. To im, međutim, nije bilo dovoljno, jer sud nije doneo odluku koju su oni doneli protiv episkopa Pahomija", kaže se u saopštenju, prenosi Fonet.

Uz to se iznosi ocena da se manipuliše da je episkop Pahomije član državnog tima za pregovore o budućem statusu Kosova. "Episkop Pahomije je član Odbora Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve za Kosovo, a imenovan je kao episkop Eparhije vranjske, u kojoj se nalaze opštine Preševo i Bujanovac. On nije član bilo kakavog državnog tima za pregovore o Kosovu", navodi se u saopštenju.

Ministar: "Sud radio korektno"

Ministar pravde izjavio je da je začuđen što nevladine organizacije i mediji komentarišu postupak protiv vladike Pahomija, jer je on u toku.

"Koliko ja shvatam, ovaj sud u Nišu je vrlo korektno i brzo to radio. Nije bilo razvlačenja kao u onom prethodnom postupku. Da li je neko zadovoljan odlukom ili ne, to je druga stvar, ocena je Zorana Stojkovića.

"Ja lično kao ministar nikada neću komentarisati odluku suda i mislim da niko i nema pravo, jer mi smo došli u situaciju da što kroz štampu, što kroz nevladine organizacije se i podnose krivične prijave i vode postupci i sudi i ocenjuje odluka da li je dobra ili nije dobra. To ne može da se radi", rekao ministar Stojković. Stojković je naveo i da će, ako bude zahteva za nadzor, Ministarstvo pravde postupiti po tim zahtevima u slučaju Pahomija.

"Strah i od Pahomijeve slike"

(Fonet)

Blic nastavlja da se bavi slučajem Pahomija, nedavno oslobođenog optužbi za seksualno zlostavljanje maloletnih dečaka.

Novinari tog lista razgovarali su sa dečacima, koji su Tomislava Gačića, kako je Pahomijevo svetovno ime, optužili za seksualno zlostavljanje.

Prvo neprijatno iskustvo sa vladikom Pahomijem R.S. je imao kao četrnaestogodišnjak još 2001. godine. Kako je rekao za Blic, nikada neće zaboraviti taj dan. Bio je praznik Svetog Ignjatija Bogonosca, krsna slava episkopa Pahomija. Iznenada, vladika ga je pozvao u pomoćnu prostoriju. "Skinuo se u donje rublje i tražio da ga masiram. Tražio je da ga masiram po nagom telu. Počela je da me hvata panika. Kada je zahtevao da idem sve niže i niže, ka intimnim delovima, kada su njegovi zahtevi postali nepodnošljivi, uspeo sam nekako da otključam vrata i pobegnem”, ispričao je oštećeni dečak.

O neprijatnostima koje je doživeo R.S. je dugo ćutao. Progovorio je tek kada su njegova baba i majka shvatile šta mu se dešava. Poslednjih godina dečak se leči na neuropsihijatrijskom odeljenju vranjske bolnice. Uzrok psihičkih poremećaja, strahova i frustracija, prema ocenama neuropsihijatra, jeste seksualno zlostavljanje. Majka se žali da je dečak nekoliko puta pokušavao da se ubije. Kaže da je njen sin svaki put kada bi na televiziji video vladiku Pahomija doživljavao nove šokove.

Slično je slučaj i maloletnog M.T, koji je na Svetog Jovana, u julu 2002, sa dve drugarice i drugom, otišao je na slavu u manastir Sveti Prohor Pčinjski. Kako su u manastir stigli kasno uveče, javili su se vladiki Pahomiju. Prenoćili su u zgradi mitropolije. Maloletni M.T. je ispričao da je vladika ubrzo pokušao da ga privoli na bludne radnje. Navodno, vladika je u sobu ušao u donjem vešu i legao u krevet pored njega. "Počeo je da me pipka i mazi. Predložio mi je da se družimo. Odlučno sam ga odbio", priča M.T. Kada je vladika ponovo banuo u sobu, M.T. kaže da mu je rekao da ne može da shvati šta to od njega traži preosvećeni i to na veliki praznik i na samo 100 metara od mesta gde su svete mošti. "Vi te mošti sutra nosite. Kao glavni lik Hrista sutra služite. Pa kako ćete moći - upitao je tada vladiku prestravljeni dečak. Kazao mu je i da može „sve to da razume i sakrije, ali da on za njega faktički nije vladika". M.T. tvrdi da vladika nije odustajao i da mu je kratko rekao: "Pa, nemoj da misliš sad o tome. To nije bitno."

Vladike ne interesuje zlostavljanje

"Šteta je što mi kao Crkva do sada nismo imali dovoljno snage da ceo slučaj ispitamo i razrešimo ga bez uplitanja države”, izjavio je za "Blic" đakon Nenad Ilić, komentarišući slučaj vladike vranjskog Pahomija.

Opštinski sud u Nišu oslobodio je vladiku Pahomija, uz obrazloženje da - iako postoji "osnovana sumnja" da je vladika počinio krivično delo pedofilije - za to nema dokaza. Posle takve presude srpska javnost se pita kako će vernici ubuduće ići u crkvu u kojoj će stolovati čovek za kojeg postoji "osnovana sumnja" da je seksualno nasrnuo na četvoricu dečaka.

Ispostavlja se da SPC nije pred svojim sudovima vodila postupak za utvrđivanje istine o slučaju vladike Pahomija jer, kako je za Blic rekao vladika niški Irinej, takav postupak "niko nije pokrenuo". Iako za vladiku Pahomija, čak i posle oslobađajuće presude, i dalje postoji "osnovana sumnja" da je seksualno zlostavljao maloletnike, Irinej je poručio da je za SPC ceo slučaj "završen". Na pitanje zašto nije pokrenut postupak pred crkvenim sudom i ko je trebalo to da uradi, episkop niški kaže: "Neko ko je za to bio zainteresovan". Irinej je ocenio i da je oslobađajuća presuda episkopu vranjskom bila očekivana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.