Kroz prozor na sednicu

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kroz prozor na sednicu

Vladajuća većina u Čačku završila 16 tačaka za sto minuta, opozicija tvrdi da je sednica gradskog parlamenta održana u tajnosti

Čačak – Sednica Skupštine grada Čačka, započeta pa prekinuta prošle srede, juče je nastavljena i završena, ali bez opozicije. U dvorani je zasedao 41 odbornik vladajuće većine i dok su oni za 100 minuta prelazili planiranih 16 tačaka dnevnog reda, ispred je ostalo 28 opozicionih narodnih predstavnika, koji su bili suočeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa zaključanim vratima i obezbeđenjem.

Sve se, srećom, završilo samo sa zvižducima i političkim diskvalifikacijama, bez drugih incidenata.

Ovo zasedanje lokalnog parlamenta bilo je prekinuto 21. aprila posle druge tačke. Tada je vladajuća većina izglasala da se direktni prenosi sednica za ovu godinu povere samo Radio Čačku a opozicioni odbornici blokirali govornicu, zahtevajući i televizijski prenos. Predsednik Gradske skupštine Veljko Negovanović (SPS) tada je najpre opomenuo, pa do kraja sednice isključio 28 odbornika iz redova DS-a, SPO-a, G17, LDP-a i GG „Za Čačak“, i nastavak zakazao za juče.

– Moja dužnost, po poslovniku, bila je da obezbedim uslove za normalan rad Skupštine bez prisustva 28 udaljenih odbornika, i to sam sproveo uz pomoć skupštinskog obezbeđenja. Žao mi je što deo novinara i jedan broj odbornika nije uspeo da uđe u salu – istakao je Negovanović odmah po završetku sednice.

Zasedanje je trebalo da počne u 10 sati, ali se većina narodnih predstavnika iz odborničkih grupa NS–DSS, SPS–PUPS i SRS, verovatno po dogovoru, u dvorani pojavila tridesetak minuta ranije.

Uskoro su se pred vratima, kroz koja se prolazi u predvorje dvorane, pojavili i isključeni odbornici, kojima su radnici agencije „Sistem FTO“ zabranili ulazak. Na vratima je tada došlo do međusobnog guranja pa su dveri odmah zaključane, a ispred ulaza obezbeđenje je pojačano sa trojicom policajaca u uniformi i jednim u civilu.

To su jedina vrata koja vode do dvorane za sednice, pa su neki opozicioni odbornici pokušavali, bez uspeha, da kroz prozore sa raznih strana uđu u zaključani hol. Odgovarajući na pitanje otkuda policajci u Skupštini, Negovanović je naveo:

– Pokušao sam da obezbedim uslove za rad preko skupštinskog obezbeđenja a sve ostalo je u domenu i komunikaciji redarske službe koja, ukoliko proceni da ne može da vlada situacijom, poziva MUP.

Pošto su, posle sednice, vrata ponovo otključana, odbornici opozicije ušli su u dvoranu uz zvižduke i proteste, i odmah održali konferenciju za novinare.

– Danas je u Čačku uhapšena demokratija, nisu pustili ni naše kolege Anđelku Marinković i Miroslava Purića iako oni nisu bili isključeni. Neće biti ni naredne sednice kao što nije bilo ni ove – istakao je Predrag Blagojević, šef odborničke grupe DS-a.

Stojan Marković (LDP) upitao je „šta traže policajci i naoružana lica u Skupštini grada“ i zahtevao smenu načelnika Policijske uprave u Čačku. Milan Lazović (SPO) ceni da je „dozvole za ulazak davala policija a toga nije bilo ni u vreme Slobodana Miloševića“, dok je Branko Lazović (GG „Za Čačak“) zahtevao ostavke načelnika policije i predsednika Gradske skupštine.

– Ova sednica održana je u tajnosti i zato je neregularna po zakonu, statutu i poslovniku, a Veljko Negovanović je jedini čuvar lika i dela Velimira Ilića – izjavio je Dmitar Popović, predsednik Gradskog odbora DS-a u Čačku.

Na jučerašnjoj sednici, inače, odbornici su izabrali Sanju Golubović (43) iz Srpske radikalne stranke za zamenika predsednika Skupštine grada.

Gvozden Otašević

[objavljeno: 27.04.2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.