Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krov jedan, ustanove –dve

Praksa je drugačija od stvarnosti

Pod istim krovom smešteni su Prihvatilište u kome bi deca trebalo da ostanu najduže 30 dana. To često nije slučaj, ostaju mnogo duže jer nemaju gde da se vrate.

Prihvatna stanicapodrazumeva boravak deteta do sedam dana. U tom periodu za detese  traži  najbolje rešenje da bi se što brževratilou primarnu sredinu.

Deca koja se upućuju u Prihvatilište ili Prihvatnu stanicu su: deca bez roditeljskog staranja, deca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bez adekvatnog roditeljskog staranja, žrtve nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, deca žrtve trgovine ljudima, deca sa poremećajem u društvenom ponašanju, deca u sudskom postupku i, sada veoma aktuelno, deca u procesu reamisije sa teritorija drugih država, a naši su državljani.

Program Prihvatilišta obuhvata celovito zbrinjavanje dece kroz sistem delatnosti: higijensko-zdravstveni tretman i zaštita,opservaciono- dijagnostički tretman, vaspitno-edukativno-obrazovni individualni i grupni rad, socio-terapija,uključivanje i podrška u procesu profesionalnog osposobljavanja,psihološke radionice, radno-fizičke i rekreativne aktivnosti, kreativno-stvaralačke radionice.

Boravak u Prihvatilištu je zakonom ograničen do 30 dana, izuzev za sudske slučajeve koji ostaju do okončanja sudskog postupka, mada mnoga deca ostaju i duže jer nemaju gde.

Prihvatna stanica, kako i njen naziv kaže, obuhvata prihvat i kratkotrajan smeštaj dece i mladih do osamnaest godina koja se nađu u skitnji, prosjačenju ili drugim okolnostima u kojima je neophodan hitan smeštaj. Njima su obezbeđeni: ishrana,zdravstveno-higijenska mera i utvrđivanje njihovog identiteta i prebivališta da bi se učinilo sve što se u tom trenutku čini najboljim za dete. To je, pre svega, povratak roditeljima ili u domu kome je dete bilo ili upućivanje u ustanovu (u opštini kojoj pripada) ili u Prihvatilište ukoliko je potreban temeljniji opservaciono-dijagnostički tretman.

Bez obzira na kratkotrajno zadržavanje, korisnici programa Prihvatne stanice uključeni su u početne oblike resocijalizacije, socijalizacije i rehabilitacije.

Velika želja zaposlenih jeste da svako dete koje dođe u Prihvatnu stanicu ili Prihvatilište bude srećnije nego što je bilo, posebno je važnoda deca koja su na marginiimaju ozbiljan tretman jer mogu lako da se ponovo nađu na ulici punoj iskušenja...   

------------------------------------------------------------------------------ 

Deci od srca

Svaki dinar donacije Prihvatilištu za decu i Prihvatnoj stanici koja takođe ovde postoji dobro je došao. Svi koji žele da pomognu ovu ustanovu od velike važnosti za decu kojima je pomoć neophodna, jer nisu imali kome da se obrate a ovde su našli privremeni dom, mogu da uplate na žiro račun Prihvatilišta.

Dinarski račun: Primalac: Zavod za vaspitanje dece i omladine, Pobedi za decu Prihvatilišta, Bulevar oslobođenja 219, 11000 Beograd. Svrha uplate: Uplata za projekat „Pobedi za decu Prihvatilišta br. 08-979“.Broj računa: 840-1421761-32

Devizni račun: Svrha uplate: Donacija za projekat „Pobedi za decu Prihvatilišta”

01-504100-100007693-000000-0000 - Devizni račun Republike Srbije-RS-Zavod za vaspitanje dece i omladine, Beograd

IBAN broj: RS 35908504100000769397

Uplatu u evrima u korist računa Zavoda za vaspitanje dece i omladine, Beograd, možete učiniti na broj: 01-504100-100007693-000000-0000 kod Narodne banke Srbije, Kralja Petra 12, Beograd, Republika Srbija

 ------------------------------------------------------------------------

Snežana Prljević

objavljeno: 08/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.