Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

Izvor: TangoSix.rs, 30.Nov.2022, 09:31

Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

Kako je preksinoć saopštio hrvatski nacionalni avio-prevoznik, u Zagrebu je sa Erbasom potpisan ugovor o nabavci putničkih aviona A220. Ugovor su potpisali predsednik uprave Kroacije erlajns Jasmin Bajić i Vil Arhipainen (Ville Arhippainen), potpredsednik Erbasa za prodaju u regionu zapadne i južne Evrope.
Potpisivanje ugovora dolazi nakon prve najave ovog posla početkom oktobra ali i nakon najave da će država Hrvatska ubaciti 39,2 miliona evra u svog avio-prevoznika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << /> Prvo saopštenje Kroacije nakon potpisivanja ugovora ne navodi cenu ukupnog ugoovra niti pominje broj letelica kao ono u oktobru koje navodi da će biti kupljeno 6. Međutim, juče ujutru je i kompanija Erbas izdala svoje saopštenje u kojem pominje da će Kroacija kupiti 6 A220-300 ali i da će uzeti u najam dodatnih 9 A220.
Da li zbog nepozivanja medija ili zbog činjenice da Kroacija odjednom previše troši, Jutarnji list je juče popodne objavio interesantan članak u kojem se kritikuje odnos kompanije prema objavljivanju ove vesti:
– U potpunoj medijskoj tajnosti jučer navečer u Zagrebu predstavnici Croatia Airlinesa i francuskog Airbusa potpisali su Ugovor o nabavi zrakoplova Airbus A220. Ugovor o nabavi novih aviona toliko je tajan da u službenom priopćenju kompanije nema ni riječi o tome koliko Croatia Airlines kupuje novih aviona pa čak ni tko su potpisnici ugovora.
Očekuje se da će Kroacijini A220 biti miks verzija 100 i 300, sa 126 i 149 sedišta / Foto: Petar Vojinović, Tango Six U priopćenju se, naime, navodi da su potpisivanju ugovora prisustvovali Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa i Ville Arhippainen, Airbusov potpredsjednik prodaje za zapadnu i južnu Europu. Dok je u drugim značajnim svjetskim aviokompanijama obnova flote veliki medijski događaj, čime se šalje poruka investitorima i putnicima o snazi kompanije i njenim poslovnim uspjesima, u Croatia Airlinesu taj događaj tretiraju kao kupnju tri probušene avionske gume i porciju pokvarenih ćevapa.
Službeno priopćenje poslano danas medijima kao da je napisano šezdesetih godina prošlog stoljeća u podrumima KGB-a.
U njemu nema podatka ni koliko je aviona kupljeno ni po kojoj cijeni. Tek informacija da će se „Temeljem ovog ugovora do 2026. godine svi postojeći avioni Croatia Airlinesa zamijeniti novom unificiranom single – type flotom te će tvrtka u potpunosti prijeći na mlazni pogon aviona. – piše Jutarnji.
Put do A220 Tango Six je 2015. godine bio prvi medij iz regiona koji je obišao tada prvi put javno prikazanu Bombardijeovu C Seriju koja je, nakon prodaje Erbasu, rebrendiran u A220.
Erbas je prekjučerašnjom prodajom porazio Embraer koji je Kroaciji nudio svoj unapređeni E195 E2 i De Haviland koji je hrvatskoj nacionalnoj avio-kompaniji predlagao nastavak upotrebe Dash turbo-elisinih regionalaca. Prodajne aktivnosti sve tri kompanije (uključujući i Boing) trajale su konstantno poslednje tri godine.
Najveći evropski proizvođač vazduhoplova tako je organizovao promociju svog (zapravo Er Baltikovog) A220 pre tačno godinu dana u Zagrebu. Letelica je obavila demonstracioni let za menadžment Kroacije ali i drugih regionalnih avio-kompanija među kojima je bio prisutan i tadašnji direktor avio-kompanije Er Montenegro Predrag Todorović. Rukovodstvo Kroacije tada je javno potvrdilo da bi se avion „savršeno uklopio“ u flotu kompanije.
Budući da je poslednja faza pregovora sa Erbasom trajala par meseci, Embraer nije sedeo skrštenih ruku i podjednako je aktivno prodavao svoje E2 rešenje. Tako su 19. septembra izveli interesantnu PR ofanzivu u minut do 12. Jutarnji List je objavio PR tekst u kojem je direktor Embraerovog komercijalnog sektora Arjan Meijer (videli smo ga u Beogradu, na SEAS-u 2016. godine) kazao da je E2 najisplativija opcija za Kroaciju.
Tango Six je početkom jula ove godine ekskluzivno javio da će se najbliži Level D simulator za Kroaciju erlajnz kao budućeg A220 operatera nalaziti u Beogradu.
Erbas je, ekskluzivno za Tango Sixov događaj, konferenciju Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope prošle godine snimio prezentaciju o adutima Erbasa A220, nekadašnjeg Bombardijeovog projekta:

 
The post Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.