Kriza u Montenegro erlajnsu – odlazak pilota, poslovanje sa gubitkom, kontrola inspekcije za privredni kriminal

Izvor: TangoSix.rs, 28.Okt.2015, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u Montenegro erlajnsu – odlazak pilota, poslovanje sa gubitkom, kontrola inspekcije za privredni kriminal

Poslednjih nedelja crnogorski mediji – „Vijesti“ i „Dan“ su u više navrata pisali o problemima u kompaniji Montenegro erlajns (Motenegro Airlines) – poslovanju sa gubitkom, odlasku pilota.
Predsednik Sindikata pilota kompanije, Ljubiša Mihajlović, je u intervjuu za „Dan“ izjavio da je pet pilota napustilo kompaniju.
Za njihov odlazak Mihajlović je okrivio menadžment Montenegra jer nije ispunio dogovor.
– Pošto su dva renomirana >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << kapetana napustila kompaniju prije ljeta, u junu smo razgovarali sa predsjednicom odbora direktora, Daliborkom Pejović, kako bismo zaustavili dalji odlazak i dogovorili se da se kapetanima povećaju letačke naknade između nula i 900 eura jer primamo mnogo manje nego kapetani u drugim kompanijama.
Ona je bila oduševljena našom idejom i ponuđenim rješenjem i kazala da dogovor treba samo da potvrdi odbor direktora.
Sedmicu dana kasnije dogovor je pao u vodu, a pogazio ga je direktno izvršni direktor, Živko Banjević – objasnio je Mihajlović.
On je naveo da je od osnivanja Montenegro erlajnsa 1994. godine 50 do 60 pilota napustilo kompaniju i da su u njoj piloti najmanje plaćeni, kada je reč o Fokerima i Embraerima.
Plata pilota u Montenegro erlajnsu između 2 i 4,5 hiljade evra / Foto: Wikimedia– Gorući problem je bio da se zaustavi odliv pilota, jer je logično da idu tamo gdje im je bolje. MA odškoluje pilote i oni odu – rekao je Mihajlović.
Prema navodima „Dana“ plata pilota u Montenegro erlajnsku je nešto viša od 2 hiljade evra, dok u letnjim mesecima može da iznosi oko 4,5 hiljade evra.
Za isto angažovanje u turskoj kompaniji Bora džet (Borajat), u koju je najveći broj crnogroskih piltora i prešao da radi, mesečna primanja iznose oko 10.000 evra, prenosi „Dan“.
Poslovanje MAMontenegro erlajns je u prošloj godini poslovao sa gubitkom od 9,5 miliona evra, što je rekordan minus kada je reč o ovoj kompaniji.
U prvih šest meseci ove godine minus je 6,5 miliona, a sa minusom od 41 miliona sa kraja 2013. godine, ukupan gubitak preduzeća je 57 miliona evra, piše crnogorski „Dan“.
Kako navode, pre nekoliko nedelja inspektori za privredni kriminal počeli su da proveravaju izveštaje ove kompanije za prošlu godinu.
Ranije je, zbog finansijskih izvještaja iz 2013. godine, tužilaštvu podneta prijava protiv tadašnjeg predsednika odbora direktora Montenegro erlajnsa, Zorana Đurišića. Tužilaštvo je, međutim, prijavu odbilo.
Kompanija je poslednjih nedelja kritikovana i zbog visina mesečnih primanja zaposlenih. Kako se navodi u crnogorskim medijima, one nisu usklađene sa odredbam Vlade Crne Gore o visini plata u javnom sektoru.
The post Kriza u Montenegro erlajnsu – odlazak pilota, poslovanje sa gubitkom, kontrola inspekcije za privredni kriminal appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.