Krivična prijava zbog napada na Rome

Izvor: RTS, 09.Nov.2013, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava zbog napada na Rome

Centar za prava manjina apelovao na državne organe da spreče nasilje nad Romima i saopštio da je podneo krivičnu prijavu protiv organizatora protesta usmerenog protiv Roma u Zemun polju.

Centar za prava manjina pozvao je državne organe da hitno reaguju i spreče eskalaciju rasističkog nasilja nad građanima romske nacionalnosti u beogradskom naselju Zemun polje.

Centar je saopštio danas da je podneo krivičnu prijavu za krivično delo izazivanje nacionalne, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rasne i verske mržnje i netrpeljivosti protiv organizatora i učesnika rasističkih protesta usmerenih protiv Roma u Zemun polju.

Krivična prijava je podneta i protiv odgovornih lica u dnevnom listu Večernje novosti, zbog, kako se tvrdi u saopštenju, objavljivanja rasističkog teksta i komentara čitalaca na veb stranici tog lista, a kojima se, kako je navedeno, širi mržnja prema Romima.

U saopštenju se tvrdi da su Večernje novosti 30. oktobra, objavile senzacionalistički članak "Zemun polje: Šuga među osnovcima" u kojem je, bez ikakvog ograđivanja, preneta izjava jednog od roditelja dece iz Osnovne škole "Ilija Birčanin", koji za pojavu šuge okrivljuje Rome.

Takođe, u Zemun polju je grupa građana organizovala višednevne proteste na ulicama uz različite rasističke povike i komentare, navodi Centar za prava manjina.

U saopštenju se navodi i da su zbog protesta i "nedostatka adekvatne reakcije državnih organa", stanovnici Zemun polja romske nacionalnosti, uplašeni za svoju i bezbednost članova svojih porodica, pa se mnogi od njih boje da decu pošalju u školu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krivične prijave zbog napada na Rome

Izvor: RTS, 09.Nov.2013

Povodom poslednjih događaja u beogradskom naselju Zemun Polje, Centar za prava manjina apelovao na državne organe da spreče nasilje nad Romima i saopštio da je podneo krivičnu prijavu. ..Centar za prava manjina pozvao je državne organe da hitno reaguju i spreče eskalaciju rasističkog nasilja...

Nastavak na RTS...

Prijava za mržnju povodom skupa u Zemunu

Izvor: Blic, 09.Nov.2013

Centar za prava manjina saopštio je danas da je podneo krivičnu prijavu protiv organizatora i učesnika rasističkih protesta usmerenih protiv Roma u Zemun polju, koja ih tereti za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti...Centar je prijavu podneo i protiv odgovornih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.