Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritika Srbije zbog verske nejednakosti

Američki Stejt department objavio je godišnji izveštaj o stanju verskih sloboda u svetu u kojem kritikuje Srbiju zbog "diskriminacije pojedinih verskih grupa kojima je uskraćen legalni status".



U izveštaju se navodi da ne postoji zvanična državna religija, ali da zakon priznaje sedam "tradicionalnih" verskih zajednica: Srpsku pravoslavnu crkvu, Rimokatoličku crkvu, Slovačku evanđelističku crkvu, Reformističku hrišćansku crkvu, Evanđelisticku hrišćansku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crkvu, islamsku i jevrejsku zajednicu, i da one imaju delimično povlašćen položaj.

Stejt department ističe da je poštovanje verskih sloboda od strane Vlade Srbije i dalje problematično, zbog zakona o verskim slobodama i proizvoljnog tumačenja tog zakona od strane resornog ministarstva.

U izveštaju se navodi da su policijske istrage govora mržnje i vandalizma uglavnom spore i nezavršene, kao i da su neki zvaničnici u javnosti u negativnom kontekstu govorili o manjinskim verskim zajednicama.

Bilo je, navodi se u izveštaju, zlostavljanja i diskriminacije gradana zasnovanog na verskoj pripadnosti i verovanjima, a lideri manjinskih verskih zajednica prijavljivali su činove vandalizama, govora mržnje, fizičke napade i negativne izveštaje u medijima.

U odvojenom delu posvećenom Kosovu, navodi se da je sloboda veroispovesti garantovana Ustavom koji je stupio na snagu 15. juna 2008, i da drugi zakoni i politika doprinose uglavnom slobodnom upražnjavanju religija.

Vlada Kosova generalno je poštovala verske slobode u praksi, navodi se u izveštaju i dodaje da nije nije bilo značajnih promena u statusu poštovanja verskih sloboda tokom perioda na koji se odnosi izveštaj.

Nivo nasilja u društvu neznatno je opao, ali je napetosti među zajednicama ostaju na visokom nivou, posebno posle proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008, navodi Stejt department.

Iako se čini da su društvena diskriminacija i nasilje uglavnom bili etnički motivisani, bliska veza etničke pripadnosti i religije otežala je utvrdivanje da li su dogadaji bili motivisani etničkom ili verskom netrpeljivošću, dodaje se u izveštaju.

U odeljku o Crnoj Gori, u izveštaju se navodi da crnogorska vlada u praksi generalno poštuje slobodu verosipovesti, javlja Glas Amerike. Kako piše, bilo je određenih slučajeva diskriminacije zbog verske opredeljenosti, ali nije bilo znacajnih promena u statusu verskih sloboda tokom perioda koji pokriva izveštaj.

Izveštaj je obavljen 19. septembra, a odnosi se na period od 1. jula 2007. godine do 30. juna 2008. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: U Srbiji diskriminisane verske grupe

Izvor: Mondo, 21.Sep.2008

Američki Stejt department objavio je godišnji izveštaj o stanju verskih sloboda u svetu u kojem kritikuje Srbiju zbog 'diskriminacije pojedinih verskih grupa kojima je uskraćen legalni status'.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.