Kritična prva tri sata od udara

Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritična prva tri sata od udara

Ako u Srbiji doživite moždani udar, imate i različite šanse da prežive. Četiri puta veća mogućnost da ostanete živi jeste ako se šlogirate u Beogradu nego ako vam se to desi 300 kilometara od glavnog grada, rekao je ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević povodom Svetskog dana moždanog udara.



Glavni problem je taj što u našoj zemlji trenutno postoje svega tri i po jedinice za moždani udar, od kojih su dve u Beogradu, jedna u Nišu i Užicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Definitivno se zna da jedinice za moždani udar znatno smanjuju umiranja od ove bolesti i procenat invaliditeta - objašnjava dr Ljiljana Bumbaširević, načelnica urgentne neurologije u Urgentnom centru, dodajući da trenutno vode kampanju kako bi svaki centar u Srbiji koji ima koronarnu jedinicu dobio i jedinicu za moždani udar.

Pacijenti se odmah po prijemu priključuju na praćenje najvažnijih životnih funkcija i suština uspeha lečenja upravo je u tome što se svaki poremećaj, svako oštećenje detektuje onog trenutka kada se javi i spreči se njegovo napredovanje, te se na taj način moždani udar drži pod kontrolom. Ne dozvoljava se rast moždanog udara na samom početku bolesti, objašnjava doktorka.

Ovakav način lečenja efikasnije sprečava komplikacije koje prate ovu bolest i koje mogu da izazovu smrt.

Moždani udar je u Srbiji prvi uzrok umiranja kod žena, a drugi kod muškaraca. Stručnjaci procenjuju da godišnje 22.000 ljudi doživi moždani udar. Posebno zabrinjava činjenica da šlog pogađa sve mlađe ljude, ponekad čak i one mlađe od 45 godina.

Moždani udar - u narodu poznatiji kao šlog ili kap - zvuči kao smrtna presuda jer osoba koja ga doživi u većini slučajeva ostaje težak invalid. Ali, ukoliko se pacijentu pruži adekvatna lekarska pomoć prva tri sata posle izlivanja krvi, veliki deo tegoba i posledica moguće je izbeći.

- U tom periodu tim stručnjaka može da primeni najsavremeniju trombolitičku terapiju, koja podrazumeva da se u prvih nekoliko sati posle šloga obolelom da lek koji razbija tromb, čime se oštećenja mozga svode na minimum - objašnjava dr Bumbaširević.

Nešto vam se dešava, ali ne možete shvatiti je li to samo umor, smetenost ili nešto ozbiljnije. Ako se ne možete nasmejati, izgovoriti jednostavnu rečenicu, isplaziti ravno jezik ili podići ruke, zovite Hitnu pomoć.

- Moždani udar se može sprečiti ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci kao što su jača glavobolja, prolazne smetnje vida, prolazna utrnulost ili slabost polovine tela, i ako se na vreme potraži lekarska pomoć - ističe doktorka.

Simptomi:

- Utrnulost

- Oduzetost

- Poremećaj govora

-Neposlušni prsti

- Naglo zamagljenje vida

- Nesiguran hod i loša koordinacija pokreta

- Iznenadna nesnosna glavobolja



Kako nastaje šlog


U većini slučajeva (85 odsto) moždani udar nastaje kada krvni ugrušak (tromb) začepi arteriju u mozgu. U ostalih 15 odsto slučajeva šlog se javlja kad arterija u mozgu pukne. Oba mogu imati pogubne posledice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.