Izvor: Politika, 29.Okt.2014, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriminalisti traže posao u policiji

Oko 150 diplomaca Kriminalističko-policijske akademije čeka godinama na radno mesto u MUP-u. – Nisu svi ugovori obavezujući za MUP

Oko 50 nezaposlenih diplomaca Kriminalističko-policijske akademije (KPA) protestovalo je juče ispred Vlade Srbije zbog višegodišnjeg čekanja na radno mesto u policiji. Učesnici protesta podsetili su da im vreme za dobijanje radne knjižice ističe, jer za one sa visokom i višom školom starosna granica za zapošljavanje u MUP-u je 30 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a među okupljenima bilo je i onih koji na radno mesto u policiji čekaju i šest godina.

– Ima nas ukupno oko 150 nezaposlenih diplomaca, a većina nas je prilikom upisa potpisala ugovor sa MUP-om da ćemo dobiti posao po završetku studija. Ovaj ugovor, međutim, nije ispoštovan – ja sam diplomirao 20. septembra 2011. i dalje čekam na radno mesto, baš kao i moje kolege iz generacije – kaže za „Politiku” Dušan Okičić (26), predstavnik diplomiranih kriminalista.

On ističe da su diplomci Kriminalističko-policijske akademije obučeni da rade na raznim poslovima u MUP-u i da su završili redovne studije na budžetu. To znači, objašnjava Okičić, da je država platila za školovanje akademaca po 20.000 evra (5.000 evra po godini), dok je studiranje onih na trogodišnjim strukovnim studijama ove akademije koštalo ukupno 15.000 evra po studentu.

– Mi smo se školovali za rad u MUP-u, koji zapošljava diplomce drugih, pa i privatnih fakulteta, ali ne i nas. Svako od nas sa KPA ima dozvolu za nošenje oružja, a MUP plaća obuku onima sa diplomama civilnih fakulteta kojima daje radne knjižice – ističe Okičić.

Nezadovoljni diplomci organizovali su sličan protest i pre oko mesec dana kada su ih primili nadležni u MUP-u. Tada je dogovoreno da posao dobije tridesetak kolega, kaže naš sagovornik, ali sa srednjom stručnom spremom.

– Mi smo spremni i da radimo sa nižom spremom, iako imamo visoko stručno zvanje, ali i to je problem: ja sam konkurisao odmah posle diplomiranja u policijske uprave Beograda, Novog Sada i Niša. U decembru 2012. zvali su me iz PU „Niš” i ponudili mi posao sa višom školom na šta sam pristao. Bio sam na razgovoru, tražili su dokumenta i diplomu i sve sam priložio i od tada – ništa. Kad god pozovem – kažu ’rešenje je napisano, čeka se potpis ministra’. I tako više od godinu i po dana – priča Okičić.

Problema sa kojima se on i njegove kolege suočavaju je mnogo – stalno moraju da obnavljaju i vade nova dokumenta, uverenja o lekarskim predmetima, javljaju se i konkurišu na poslove u policiji, ali odgovore ne dobijaju po šest meseci... Sa diplomcima KPA bili su juče i svršeni studenti nekadašnje Policijske akademije i Više škole unutrašnjih poslova koji su takođe nezaposleni.

U MUP-u su za „Politiku” potvrdili da redovni studenti svake godine potpisuju ugovor sa ovim ministarstvom.

„U ovim ugovorima kao poseban uslov nije utvrđena obaveza MUP-a da sa ovim licima zasnuje radni odnos već obaveza studenta da po završetku studija u roku od petnaest dana od dana diplomiranja, podnese zahtev za zasnivanje radnog odnosa u ministarstvu. Izuzetak predstavljaju ugovori zaključeni školske 2007/2008. godine, i školske 2013/2014. godine, gde je jasno utvrđena obaveza ministarstva da sa ovim licima zasnuje radni odnos ukoliko ispunjavaju propisane uslove, ali nije utvrđen vremenski rok u kome ta obaveza treba da se izvrši”, navode u MUP-u.

Nadležni napominju da se zapošljavanje sprovodi u skladu sa kadrovskim potrebama organizacionih jedinica za popunom radnih mesta određenim obrazovnim profilom i navode da u „MUP-u ne postoji standard prema kojem se zahteva da posao obavljaju isključivo lica sa završenim studijama na KPA”.

„Svake školske godine Kriminalističko-policijska akademija upisuje određeni broj studenata na osnovu odluke Vlade Srbije i njihove studije se finansiraju iz budžeta”, navode u pisanom odgovoru u MUP-u.

Ipak, ima i onih, kako nezvanično saznajemo, koji smatraju da je „višak” kriminalista nastao zbog neadekvatno vođene kadrovske politike ranijih godina, jer se nije vodilo računa da li za toliko diplomaca zaista postoji realna potreba u MUP-u.

Dejana Ivanović

objavljeno: 20.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.