Kriju platu od žena

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriju platu od žena

Više od 40 odsto žena veruje da njihov suprug ima "crni fond" i da neprijavljeni ostatak novca troši na svoju rodbinu, alkohol i druge žene – pokazuju rezultati istraživanja kliničkog psihologa dr Mirjane Vuksanović

Polovina bračnih partnera u Srbiji ne zna koliki su mesečni prihodi njihovih supružnika, a više od 40 odsto žena veruje da njihov suprug ima "crni fond" i da neprijavljeni ostatak novca troši na svoju rodbinu, alkohol i – druge žene. Da li ženama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Srbiji treba odati priznanje da imaju "šesto čulo" ili imaju prijateljske odnose sa šefom računovodstva svog supruga, tek – praksa pokazuje da muškarci ovaj podatak zaista kriju i to – šest puta češće od žena. Pošto iz iskustva znaju da se razgovori o plati najčešće završavaju svađom ili ostaju "izgubljeni u prevodu", većina žena i ne pokušava da debatuje o plati, jer smatra da je razgovor tog tipa uzaludan i stresan i potencijalno destabilišući za krhku bračnu slogu.

Tako barem govore rezultati istraživanja kliničkog psihologa dr Mirjane Vuksanović, koja je na reprezentativnom uzorku supružnika sprovela istraživanje o komunikaciji bračnih partnera. Glavni cilj njene studije je bio da sazna koje su najčešće teme bračnih razgovora i – verbalnih okršaja, koliko često supružnici međusobno razgovaraju i kakav je kvalitet te komunikacije i koliko kvalitet odnosa u braku utiče na njihovo sveukupno zadovoljstvo životom.

Ako je verovati rezultatima ovog istraživanja, koji su prezentovani u strukovnom časopisu "Psihološke novine", novac je najčešća tema i razgovora i razlog za svađu bračnih supružnika u Srbiji, a kućni problemi i dogovori o odlasku u prodavnicu i o porodičnoj trpezi na vrhu su top liste svakodnevnih razgovora. Deca su tek na trećem mestu u komunikaciji bračnih supružnika, a slede ih razgovori o poslu i planovima za budućnost. Inicijator bračnih razgovora najčešće je žena – uglas govore predstavnici oba pola, a komunikacijom u braku potpuno je zadovoljno 40 odsto muškaraca i nešto manje od trećine žena.

Rezultati ove studije govore da se najveći broj bračnih supružnika u Srbiji dogovara o najbitnijim temama porodičnog života i zajednički planira ono što je važno za celu porodicu, kao što su svakodnevne aktivnosti, godišnji odmori i zajedničke posete – čak 90 odsto muškaraca i 70 procenata žena izjavilo je da oba partnera učestvuju u planiranju. Ohrabruje i činjenica da bračni partneri međusobno komuniciraju veoma često – svega 17 odsto ispitanika požalilo se da retko razgovara sa svojim partnerom, a samo šest odsto izjavilo je da jednostavno ne razgovara sa supružnikom.

– Na pitanje šta je u njihovom braku dobro, muškarci su odgovarali da je to međusobna otvorenost, iskrenost i tolerancija, dok su žene kao kvalitete svog braka navodile međusobno razumevanje, poštovanje, otvorenost i – odsustvo svađa. S druge strane, muškarcima u braku najviše smeta zvocanje, cepidlačenje, nervoza, ljubomora i pušenje, a ženama – emocionalna hladnoća, konstantno nezadovoljstvo i mrzovolja partnera, nezainteresovanost za porodicu, zaokupljenost poslom i psihološka distanciranost supruga. I kod muškaraca i kod žena postoji tendencija da se loše strane njihovog braka izjednačavaju sa osobinama partnera, što znači da se za loše aspekte braka skoro uvek okrivljuje onaj drugi – objašnjava psiholog Mirjana Vuksanović.

Veliki broj ispitanica izrazio je želju da više vremena provodi sa svojim partnerom i da češće budu sami, ali u odgovorima žena često provejava pesimizam da "ništa ne vredi menjati" i da bi se svi problemi rešili – razvodom.

Na pitanje – da li smatrate da ste ravnopravni partneri u komunikaciji, 90 odsto muškaraca je bez razmišljanja odgovorilo potvrdno. Ne, nismo ravnopravne, protestovala je svaka treća žena.

"Zanimljiva su bila i razmišljanja partnera na temu – koliko njihovo zadovoljstvo brakom utiče na opšte zadovoljstvo životom. Naime, svi ispitani muškarci bili su jednoglasni u tvrdnji da bračna atmosfera utiče na njihovo ukupno zadovoljstvo životom, dok je svaka šesta žena odgovorila da je taj uticaj mali ili – nikakav", zaključuje Mirjana Vuksanović.
Katarina Đorđević

--------------------------------------------------------------------------

Neverstvo kao epidemija

Hamburg – Gotovo svaki drugi građanin i građanka Nemačke vara ili je varao partnera, bračnog ili ljubavnog, zaključak je istraživanja o vernosti u Nemačkoj.

Istraživanje agencije GEWIS sa sedištem u Hamburgu, obavljeno po narudžbini poznatog nedeljnika "Stern", obuhvatilo je 1.059 žena i muškaraca između 20 i 60 godina. Prema priznanjima anketiranih, 51 odsto muškaraca i 43 odsto žena najmanje je jednom prevarilo svog partnera. Oko 61 odsto žena i 47 odsto muškaraca je izjavilo da su se na neverstvo odlučili zbog "odsustva ljubavi ili seksualne nezainteresovanosti partnera".
Fonet

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.