Izvor: Politika, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krčkanje sa suvim rebrima

Ni u loncu pasulj nije "miran", ali je manifestacija protekla uz veselje i opšte zadovoljstvo učesnika

KRALJEVO – "Čorbast pasulj je još neispitana i čudotvorna hrana", čulo se često u šali, protekle subote, na Trgu solunskih ratnika u Kraljevu. Tamo je, uz veliku gužvu znatiželjnika i ljubitelja ovog jela, održana ovogodišnja, inače 15. "Pasuljijada". Tu, na otvorenom placu, oko pedesetak kuvara iz 28 ugostiteljskih firmi, hotela, restorana iz Kraljeva i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << okolnih mesta takmičilo se ko će pripremiti ukusniji čorbast pasulj sa suvim rebrima.

Dok se pasulj krčkao u razgovoru sa kuvarima doznajemo da svako ima neku svoju malu tajnu, jer pasulj se, kažu, "priprema na više od stotinu načina, a da zagori – može samo na jedan". Zato dok obilazimo "štandove", ukrašene

raznim đakonijama i dok para izbija iz omanjih kazana, malo vremena kuvari imaju za razgovore. Novinari su, ipak, dobrodošli za Miluna Tošića iz Mrčajevaca, kuvara koji je taj zanat savladao tokom minulih deset godina penzionerskog staža.

– Neće žiri da mi prizna ovo furunče koje sam ja izmislio za kuvanje pasulja. Kažu, nije ono koje je organizator delio. Kakve to ima veze... žali se i pita Milun.

On se istom žalbom obraća i dr Milošu Babiću, predsedniku kraljevačke opštine, koji upravo pristiže do njegovog štanda. Inače je obišao svaku takmičarsku ekipu i poželeo im uspešno i korektno nadmetanje, uz želju da "Pasuljijada" bude još masovnija i da traje još mnogo godina i decenija.

Baš, nekako u tom momentu, začula se "eksplozija". Vodena para je zahvatila taj deo trga a pasulj poleteo uvis kao "konfete".

– Eto vam vaš lonac – uzviknu Milun, videvši da se kod "komšije" Žike Varevca, kuvara restorana "Bare" iz Ušća na Ibru, od pritiska naglo otvorio poklopac a sav sadržaj "izleteo" iz lonca. Naravno, i taj nesporazum oko lonca i taj "incident" bio je samo deo zabave na ovoj manifestaciji, brzo se sve, bez velike ljutnje i ozbiljnih posledica, sredilo. "Pasuljijada"′ je nastavljena uz zabavu u kojoj je učestvovalo oko 350 izvođača pesama, muzike i igara... Samo su posle mnogi komentarisala "kako pasulj neće miran ni u loncu".

– Čak se i među stručnjacima pominje da on ima radioaktivno dejstvo i zato poneki kuvari dodaju grančicu bosioka da bi se to dejstvo neutralisalo – kaže nam Jelena Čeperković, nastavnik kuvarstva u poznatoj ugostiteljskoj školi u Vrnjačkoj Banji.

Ona nam još objašnjava da je čorbast pasulj pravo srpsko jelo, da se od pasulja može spremiti sve: predjelo, glavno jelo, salata, čak i torta...

Tu u blizini kuvaju za ovo takmičenje i njeni učenici, budući kuvari Ivica Alekov, Nenad Andrić, Periša Dugalić i Tijana Čolić... Tvrde da će trudom i znanjem nadomestiti neiskustvo i nadaju se nagradama.

Uz takvu nadu, i pre ocene žirija Dragan Beočanin, vlasnik restorana "Sunce" iz Kraljeva, za koji kuva njegova majka Zorica, dočekuje nas uz šalu – "Nalazite se na pobedničkom štandu..."

Žiri je, ipak, odlučio drugačije i prvo mesto, za čorbast pasulj, koji je, prema njihovoj oceni, bio najboljeg ukusa, boje, mirisa, gustine i najlepše serviran dodelio restoranu "Fontana" iz Ušća na Ibru, odnosno kuvaricama Radi Tošić i Slobodanki Milićević.

Posle zvaničnog dela programa pasulj je degustirala i publika.

– Narodu je podeljeno oko šest stotina porcija čorbastog pasulja – kaže nam Jovica Aleksić, jedan od osnivača manifestacije i direktor poslovnog udruženja "Ugostitelj", koje je i ove godine bilo uspešan organizator ove neobične manifestacije u Kraljevu.

M. Dugalić

[objavljeno: 02.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.