Kraljevo proslavilo svoj dan

Izvor: Glas javnosti, Beta, 08.Okt.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo proslavilo svoj dan

BEOGRAD - Podelom diploma zaslužnog građanina i zaslužne organizacije na svečanoj sednici Skupštine grada, u Kraljevu je obeležen Dan grada "Kraljevdan", posvećen prvom srpskom krunisanom vladaru Stefanu Prvovenčanom.

"U crkvenom i narodnom kalendaru, 7. oktobar je posvećen Svetom Simeonu, kralju Stefanu Prvovenčanom, prvom krunisanom vladaru u svetoj Žiči, vekovnom čuvaru i stožeru srpske duhovnosti i državnosti", rekao je predsednik Skupštine grada Kraljeva Milomir Šljivić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
On je naveo da je "prvo krunisanje, kao i kasnija, iznedrilo u narodnu legendu o sedmovratoj Žiči, o sedam krunisanih srpskih vladara i sedam kruna, koja je u naše vreme ukomponovana u grb, zastavu i dan grada Kraljeva".

Na svečanoj sednici grada Kraljeva uručena je Diploma zaslužnog građanina publicisti Milanu Matijeviću, Diploma zaslužne radne organizacije Narodnom muzeju Kraljevo, a Oktobarska nagrada grada Kraljeva glumcu Kraljevačkog pozorišta Milomiru Nedeljkoviću.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.