Krajina bez vina

Izvor: Politika, 23.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krajina bez vina

Negotinsko „Krajina vino”, decenijama među vodećim vinarskim kućama u Srbiji, zbog nemara države, našlo se pred likvidacijom

Negotin – Do kraja godine, negotinsko „Krajina vino" pokušaće, šesti put, da pronađe kupca, a ukoliko se to ne dogodi, moglo bi, nakon trogodišnjeg stečaja, da završi u likvidaciji. A do pre samo desetak godina, ovo preduzeće, osnovano 1890. godine, bilo je među vodećima te vrste u Srbiji.

Za razliku od firmi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u sličnim nevoljama, kojima je država otpisala potraživanja, „Krajina vino" je ostalo bez takve pomoći, a ima ovde onih koji smatraju da su tako prošli jer su akcionarsko društvo sa većinskim ulogom zaposlenih. Zbog dugova prema državi i vinogradarima, račun je blokiran još 2004, a država nije učinila ništa da se takvo stanje prevaziđe i preduzeće proda zainteresovanim kupcima, u trenutku kada je u moderno opremljenim podrumima bilo gotovo 2000 vagona vina, a firma posedovala 200 hektara vinograda.

Imalo je nekada moćno „Krajina vino" 300 zaposlenih, više od 3000 kooperanata, uspešnu saradnju sa „Slovenija vinom" i godišnji izvoz od 200 vagona vina na tržišta desetak zemalja. A danas ima 16 zaposlenih i prazan podrum. Plantaža „Bukovsko zlatno brdo" data je u petnaestogodišnji zakup firmi iz Subotice, već je 40 od 200 hektara te uzorne plantaže iskrčeno, a od grožđa koje se sada tamo bere (oko 600.000 kilograma) Negotinci nemaju nikakve koristi.

– Došli smo u stečaj, a nismo morali – kaže za naš list Jovan Stojkić, dugogodišnji tehnički direktor „Krajina vina", koji je u vreme najveće agonije ove kuće (od 1. juna 2004. do 15. marta 2006) bio i njen generalni direktor.

– Pokušavao sam da ubedim republičke rukovodioce da je u državnom interesu da nam pomognu, zato što je 42 odsto imovine preduzeća državna svojina. Ali, uzalud. „Krajina vino” su preskočili i 2003, kada su reprogramirani i otpisani dugovi 125 firmi u Srbiji i kada su dužničkih nevolja oslobođeni vinari „Navipa", „Džervina", „Godomina" i još nekih kuća. Objašnjenje smo tražili na mnogim adresama, uzalud – ističe Stojkić.

Novi direktor primio je preduzeće sa 220 miliona dinara gubitka, a dve trećine tog gubitka činile su kamate. Nije vredelo ni što je doveo kupca, jugoslovensko-norvešku firmu „Ju-Nor", sa norveškim kapitalom. Nije prihvaćen ni Stojkićev predlog da se izmeni struktura vlasništva, tako što bi se dug pretvorio u trajni ulog države.

– Zainteresovani kupac bio je tada spreman da samo deo firme – plantažu i podrum u selu Rajcu, pet puta manji od negotinskog – plati 1.300.000 evra, a sada niko za celu imovinu, šest puta veću od one koju je želeo da kupi „Ju-Nor", ne želi da plati ni milion evra – precizira Stojkić.

---------------------------------------------------------------------

Stečajni „glogov kolac”

Sve do pre dve decenije poslovanje „Krajina vina” je bilo uspešno. Negotinska opština imala je 4500 hektara vinograda, danas jedva oko 400 hektara. Negotinci kažu da ne preteruju kada tvrde kako je država, nepotrebnim uvođenjem blokade i stečaja, udarila glogov kolac viševekovnoj tradiciji. Trebaće mnogo vremena da se vinogradi obnove i da nove privatne vinarije, kojih je sve više, dostignu ulogu najstarije vinarske kuće u Srbiji.

Stojan Todorović

[objavljeno: 24/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.