Izvor: Blic, 27.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj platama u naturi

Kraj platama u naturi

BEOGRAD- Poslanici Skupštine Srbije započeli su juče popodne načelnu raspravu o Predlogu zakona o radu, koji je predložila Vlada Srbije i koji je još pre stavljanja na dnevni red republičkog parlamenta poprilično uzburkao javnost i izazvao talas protesta sindikalno organizovanih radnika u Srbiji. Obrazlažući predlog Dragan Milovanović republički ministar za rad i zapošljavanje je rekao da je reč o jednom od reformskih zakona kojim se žele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stvoriti što bolji uslovi za rad, veće zapošljavanje i suzbiti rad na crno u kome je prema ministrovim rečima sada angažovano više od 600.000 radnika.

Milovanović je takođe rekao da stupanjem na snagu ovog zakona više neće biti obavezni javni konkursi pri zapošljavanju već da će se prilikom prijema radnika u radni odnos ići na direktne kontakte poslodavaca i zainteresovanih radnika. Zarade će se moći isplaćivati isključivo u novcu, a ne i u naturi kao što je do sada bio slučaj, a prema njegovom objašnjenju prava koja će radnici dobiti ovim zakonom su na evropskom nivou. - Među novinama koje uvodi ovaj zakon pomenuo bih uvođenje minimalne zarade koja radnike treba da zaštiti od samovolje poslodavaca. Visinu minimalne zarade određivaće zajedno poslodavci i sindikati, a u slučaju da ne mogu da se sporazumeju u proces određivanja njene visine uključiće se Vlada Srbije, rekao je Milovanović i dodao da zakon kao novo predviđa i uvođenje rada van prostorija poslodavca i rad kućnog osoblja. Radnici zaposleni u ovakvom aranžmanu imaće ista prava kao i ostali, pa će recimo, kako je ministar objasnio, kućne pomoćnice moći sa svojim poslodavcem zaključiti ugovor i radu koji bi se overavao u lokalnoj samoupravi.

Poslodavac koji radnika proglasi za tehnološki višak neće u roku od tri meseca na to radno mesto smeti da zaposli drugog radnika, a ako se u međuvremenu stvore uslovi za radno mesto gde je radio otpušteni radnik, poslodavac će ukazano radno mesto morati prvo da ponudi radniku koji je i ranije tu radio.

- Uprkos tvrdnjama nekih sindikalaca da se zakonom ukida kolektivno pregovaranje moram reći da ono ne samo da nije ukinuto već je i prošireno na opštinski, gradski i pokrajinski nivo. Kolektivni ugovori ostaju i dalje i potpisivaće ih predstavnici poslodavaca i sindikata koji moraju ispunjavati uslov reprezentativnosti. To na nivou opšteg ugovora znači da sindikat mora imati 10 odsto zaposlenih u Republici, a kod pojedinačnih ugovora 15 odsto zaposlenih u preduzeću, precizirao je Milovanović.

Kada je reč o otpuštanju zaposlenih on je rekao da poslodavac može radniku dati otkaz ako ne ostvaruje rezultate rada, nema znanje i sposobnost za određeno radno mesto, neadekvatno se ponaša i učini povredu radne obaveze utvrđene ugovorom o radu. Milovanović je takođe objasnio da zakon predviđa zaštitu prava radnika, posebno omladine i žena, pa će biti zabranjeno zapošljavanje mlađih od 15 godina, a pravo na porodiljsko odsustvo i negu deteta majke će imati godinu dana uz stoprocentnu naknadu, s tim što će to pravo ukoliko se roditelji dogovore moći da koristi i otac. Na samom startu rasprave poslanici opozicionih partija predlog zakona dočekali su na nož, pa je poslanik SPS Toma Bušetić rekao da će ovaj zakon imati najteže posledice po radnike u Srbiji, jer kako je ocenio po ovom zakonu 'gazda je sve, a radnik gotovo ništa'. R.Marković Vlada potiv praznovanja

BEOGRAD (Beta) - Vlada Srbije i Ministarstvo za rad i zapošljavanje preporučili su preduzećima i ustanovama u Srbiji da rade na Dan republike, 29. i 30. novembra. U saopštenju se navodi da, prema ranije utvrđenom planu, školske ustanove neće raditi 29. i 30. novembra, ali će ta dva dana biti radni za zaposlene u Vladi Srbije, državnim organima i organizacijama. Vlada je preporučila da se na praznik radi zbog, kako se navodi, celokupne ekonomske situacije i potrebe za brzim oporavkom privrede. Pooštrene kazne za prevoznike

Pre početka rasprave o Predlogu zakona o radu poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o drumskom saobraćaju. Predložila ih je Vlada Srbije a njihova suština jeste uvođenje više reda u međurepubličkom prevozu između Srbije i Crne Gore, gde je po oceni predlagača do sada bilo puno 'divljih prevoznika'. Po ovom zakonu inspekcija će imati nadzor i nad ovim prevozom, a drastično su povećane kazne za nepoštovanje zakonskih odredbi. Najveća od 400.000 dinara propisana je za one koji se bave ilegalnim linijskim prevozom. Izmenama zakona trebalo bi da se stane na put i 'kabotaži' tj. praksi da se putnici u međurepubličkom prevozu primaju na stanicama koje se ne nalaze u redu vožnje. Za ovaj prekršaj predviđene su kazne od 50.000 do 200.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.