Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj Miholjskog leta

Već od sutra temperatura će početi da opada, tako da od četvrtka neće prelaziti 10 stepeni

Živa na termometru juče, u 13 časova u Beogradu dostigla je 16 stepeni – neuobičajeno za kraj novembra, ali ništa neobično za jesen. Ovo godišnje doba kalendarski još traje, a izvesno je da ćemo jesen 2006. pamtiti po sunčanom i toplom vremenu.
Temperatura je proteklih nedelja često prelazila 20 stepeni, a i ovih dana na ulicama mogu se videti ljudi u prolećnoj garderobi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ili kako jedu sladoled. Ovakvo vreme, kažu stručnjaci pogodovalo je poljoprivredi i produžilo građevinsku sezonu, ali nije povoljno delovalo na zdravlje hroničnih bolesnika, a posredno je uticalo i na zagađenje vazduha.

Ni narednih dana, sudeći po rečima meteorologa iz Odeljenja za prognozu vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kišobrani nam neće biti potrebni. Ali, već od sutra temperatura će početi da opada, tako da od četvrtka neće prelaziti 10 stepeni.

Zanimljivo je, međutim da će na planinama biti toplije nego u ravničarskim krajevima, a glavi krivac za to je magla, s kojom ćemo se od sutra "družiti" tokom većeg dela dana. Tome će doprineti polje visokog vazdušnog pritiska, pa će, zbog niske oblačnosti u ravnicama biti oblačno, a na planinama sunčano.

Na novobeogradskim i zemunskim splavovima proteklog vikenda bilo je teško naći slobodno mesto, parkovi su bili puni ljudi, a mnogi koji su otišli na Adu lepo vreme iskoristili su za sunčanje. Slično je bilo i u ostalim gradovima u Srbiji, ali i u našem susedstvu, pa su, recimo pojedini žitelji Splita, gde je u nedelju izmereno 25 stepeni, vikend iskoristili za – kupanje na Bačvicama.

Meteorolozi upozoravaju da se i ranije dešavalo da vreme mesecima bude neuobičajeno hladno, ili toplo, pa da se posle, ponovo vrati u "normalu".

– Na osnovu naših zapisa može se lako uočiti da su i novembra, davne 1898. godine, baš kao i 1926., temperature bile veoma visoke. Činjenica je da su i jesen 2006. obeležili toplo vreme i mala količina padavina. Tako je u septembru i oktobru u Beogradu ukupno palo 45,2 litra kiše po metru kvadratnom, a višegodišnji prosek za ta dva meseca je 105,5 litara. Prosečna temperatura ovog oktobra bila je 15,2 stepena, a višegodišnji prosek za taj mesec je 12,4 stepena. Mada se za novembar podaci još prikupljaju, očekuje se da će i on imati slične karakteristike. Na osnovu toga ne treba davati preuranjene ocene o promeni klime i karakteru tih promena, mada je jasno da se ona, ipak menja – napominje Marija Miladinović iz Meteorološke opservatorije Beograd.

J. Gajić

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.