Kragujevčani dnevno bace papira vrednosti 120.000 dinara

Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevčani dnevno bace papira vrednosti 120.000 dinara

Kragujevčani na đubrište dnevno bace više od 20 tona papira i kartona, oko šest tona tekstila i oko tri tone plastične ambalaže, iako za nju u Kragujevcu postoje posebni kontejneri, pokazala su merenja morfološkog sastava na gradskoj deponiji u Jovanovcu koja su sproveli javno-komunalno preduzeće "Ccistoća" i kragujevački Mašinski fakultet.

Direktor "Čistoće" Dragoljub Grujović izjavio je danas da je to preduzeće nabavilo presu za baliranje papira, tako da će, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodatna investiranja u opremu i zakup prostora, koji bi trebalo da postane regionalni centar za reciklažu komunalnog otpada, uskoro početi projekat baliranja papira i postavljanja kontejnera u gradu za odlaganje tog otpada. "Ulaganjem od pet miliona dinara, papir bačen na đubrište postaće sirovina koju ćemo prodavati fabrikama koje proizvode papir i karton i time obezbediti dodatni prihod od najmanje 120.000 dinara dnevno, jer se kilogram baliranog papira prodaje po ceni od šest do 8,5 dinara po kilogramu", naglasio je Grujović. Grujović je rekao da su kontejneri za odlaganje papira već postavljeni u sedam škola i tri obdaništa i da uskoro treba očekivati njihovo postavljanje i u gradu, pre svega u centralnoj zoni. "Naše kalkulacije pokazuju da već prvog meseca rada, kada je uhodavanje još u toku, možemo da prodamo sto tona baliranog papira, čime ćemo ne samo pokriti sve troškove, već ostvariti i dobar profit i smanjiti pritisak na gradsku deponiju i uticati na smanjenje potrebe da se seku šume", ocenio je Grujović.

On je naveo da će se "posebno tretirati upotrebljeni kancelarijski papir kojem je istekao rok čuvanja" i da će se on plaćati po višoj ceni po kilogramu od baliranog. Grujović je ukazao i da Kragujevčani godišnje bace više od 50.000 tona raznog otpada - papira, tekstila, drva, stakla, metala i bio mase, te da se i od svega toga može dobiti novi proizvod ili energija. "Šest tona tekstila dnevno se baca na deponiju, a od tog otpada mogu se praviti novi konfekcijski proizvodi ili presvlake za sedišta za vozila", rekao je Grujović i naglasio da "te materijale u ovom trenutku uvoze naša industrija i konfekcija".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.