Kragujevac: Uklonjena buregdžinica

Izvor: B92, 12.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac: Uklonjena buregdžinica

Kragujevac -- Sudski izvršitelji uklonili su buregdžijsku radnju u Kragujevcu uprkos višegodišnjoj pravosudnoj borbi porodice Murati za svoj lokal.

Od buregdžinice u kojoj je porodica Murati više od pola veka zarađivala za život nije ostalo ništa. Rušenje je izvršeno po osnovu presude da je lokal postavljen na parcelu komšije Velimira Petrovića. Muratijevi, međutim, tvrde da je presuda doneta na osnovu falsifikovanih dokumenata i da zemljište pripada gradu Kragujevcu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
I pored višegodišnje pravosudne borbe za lokal i podrške komšija, koji okupljanjem ispred radnje nisu dozvoljavali rušenje, Muratijevi su ostali bukvalno na ulici.

"Ni u snu ovo nismo mogli da očekujemo, nadali smo se da će nam neko pomoći. Gradska vlast je pomogla tako što nam je iznajmila lokal na devet meseci", kaže suvlasnik buregdžinice "Mala vaga" Vezir Murati.

"Šta ćemo dalje i kako - ne znam. Mnogo nam je teško. Ali, sud je tako odlučio, a kako je mogao tako da odluči, nije mi jasno", kaže Vezir Murati.

Muratijevi kažu da se osećaju kao građani drugog reda i ističu da su najviše ogorčeni na pravosudni sistem.

"Tražili smo samo reviziju postupka. Imali smo i obećanje da će do revizije postupka i doći. Međutim, nije došlo", rekao je suvlasnik buregdžinice Merdzan Murati.

"Što se tiče komšija, naših Palilulaca i Kragujevčana, oni su nas branili, ali kao što vidite, nismo mogli da se odbranimo od sudske odluke koja je, po meni, nepravedna. Ali, osećam se uvređenim od države Srbije”, ističe Merdzan Murati.

Nisu samo Muratijevi ogorčeni, već i Kragujevčani koji, kako kažu, u članovima ove goranske porodice vide dobre prijatelje i komšije.

Sugrađani Muratijevih kažu da društvu ništa nije sveto, pa ni ovakve radnje u kojima su rasle generacije.

Jedna Kragujevčanka ističe da joj je žao zbog rušenja buregdžinice u kojoj je svaki dan kupovala doručak, a prvi komšija navodi da su Muratijevi hranili celo naselje Mala vaga.

Grad Kragujevac je kao privremeno rešenje Muratijevima u zakup izdao lokal za buregdžinicu u neposrednoj blizini.

Međutim, građani smatraju da će po isteku zakupa Muratijevi ostati na ulici. Gradske vlasti tvrde suprotno.

"Pokušavamo da dokažemo da su Muratijevi u postupku ranije kupovine bili vlasnici tog lokala. Nažalost, sud to nije usvojio i doneto je izvršno rešenje da se porodica Murati iseli iz tog lokala", kaže član gradskog veća Zoran Jovanović.

"Ono što je grad mogao da uradi je da im obezbedi privremeni smeštaj, što smo mi i učinili zahvaljujući dobroj volji gradske uprave", objašnjava član gradskog veća Zoran Jovanović.

I pored brojnih obećanja i podrške zvaničnih insitucija, Muratijevi nisu uspeli da sačuvaju porodičnu radnju. Ističu da je bilo mnogo propusta, međutim, o tome nisu želeli da govore jer, kako kažu, i dalje treba da žive u Kragujevcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.