Kragujevac: Oružari izvezli oružja za 17 miliona dolara

Izvor: Glas javnosti, 28.Okt.2010, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac: "Oružari" izvezli oružja za 17 miliona dolara

KRAGUJEVAC - U prvih devet meseci ove godine kragujevačka fabrika "Zastava oružje" izvezla je proizvode u vrednosti od 17 miliona dolara. Kako se procenjuje u fabrici, do kraja godine ukupan izvoz biće 22 miliona dolara. Proizvodi su plasirani u više od 40 zemalja, a prvi put su karabini od nerđajućeg čelika isporučeni Grenlandu.

Direktor "Zastava oružja" Rade Gromović rekao je da ovaj rezultat "ohrabruje" i da Ministarstvo odbrane Srbije čini napore da pokrene još jedan ciklus >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << opremanja Vojske Srbije savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme iz kragujevačke fabrike.

"Mi smo u oktobru zaključili jedan ugovor o isporuci 192 komada dalekometnih pušaka 'crna strela' za potrebe Vojske Srbije sa perspektivom da do kraja godine napravimo još jedan ugovor u vrednosti od 92 miliona danara za isporuku podzemnog bacača granata koji je trenutno u završnoj fazi ispitivanja nulte serije", rekao je Gromović.

On je ocenio da je "dobro što Ministarstvo odbrane Srbije planira da tokom 2011. godine poveća obim ugovaranja ne samo za potrebe 'Zastava oružja' nego i upošljavanja kapaciteta svih drugih preduzeća odbrambene industrije". U fabrici "Zastava oružje" zaposleno je 2.150 radnika, ali je starosna struktura, prema oceni Gromovića, nepovoljna, jer je prosečna starost 50 godina sa 27 godina radnog staža. On je najavio novi socijalni program u martu 2011. godine, s obzirom da blizu 500 zaposlenih stiče krajem februara naredne godine uslov za odlazak u prevremenu penziju.

Kragujevačka "Zastava oružje" obeležila je danas 157. godina od osnivanja te najstarije fabrike oružja na Balkanu. Na današnji dan pre 157. godina u Topolivnici u Kragujevcu izliveni su prvi topovi, a tom događaju je prisustvovao i knez Miloš.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.