Krađe merene tonama

Izvor: Politika, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krađe merene tonama

Neotkriveni i otkriveni kradljivci odneli su lane sa vršačkih ulica na stotine poklopaca kanalizacionih šahtova i rešetki sa kišnih odvoda, a nisu bile pošteđene ni gvozdene ograde, bakarni oluci...

Vršac – Neotkriveni i otkriveni kradljivci odneli su lane sa vršačkih ulica na desetine poklopaca kanalizacionih šahtova i rešetki sa kišnih odvoda, a nisu bile pošteđene ni gvozdene ograde, bakarni oluci... Procenjuje se da je reč o plenu većem od 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tona, kaže za naš list generalni direktor vršačkog Komunalnog preduzeća „Drugi oktobar” Ljubisav Šljivić.

– Najveće pohare su bile na gradskom groblju, s koga je, uprkos našoj povećanoj brizi o ovom prostoru, odneto sedamdesetak bronzanih bista i ukrasnih figura – naglašava Šljivić.

Na meti lopovskih družina koje su se specijalizovale za „prikupljanje” sekundarnih sirovina našle su se i vikendice u ovom kraju, iz njih odnose ručne pumpe za vodu, kazane za rakiju, alate, prskalice... Sve to se, pre prodaje otpadima, iseče na sitne delove, da otkupljivači ne posumnjaju da je reč o kradenoj robi.

– Pri preuzimanju bilo koje količine sekundarnih sirovina, zahtevamo od donosioca da nam pokaže svoju ličnu kartu. Bilo je slučajeva da prodavac, nakon što zatražimo da se na taj način identifikuje, bez objašnjenja istrči iz našeg dvorišta. Ali u Vršcu posluju i ilegalni otkupljivači, iz Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zrenjanina... Oni ne samo da su nelojalna konkurencija dvema gradskim firmama koje otkupljuju sekundarne sirovine, već njihove otkupne stanice ne podležu nikakvoj kontroli, iako se za njih zna – kaže za naš list Stamenko Živić, direktor „Angrosirovine”.

No, i pored legitimisanja „kooperanata”, što se, prema Živićevim rečima praktikuje u ovoj firmi već 25 godina, valja podsetiti da je policija svojevremeno na lageru „Angrosirovine” otkrila i biste za koje se ispostavilo da potiču sa vršačkog groblja.

– Jeste, bilo je to pre dve godine, a donošena su nam i Titova poprsja, koja su pokupljena ko zna odakle. Tokom 35 godina rada, najmanje 80 puta sam bio svedok na suđenjima optuženima za krađu predmeta koji su kasnije prodavani kao sekundarna sirovina – ističe Živić.

Šef Odeljenja kriminalističke policije u Vršcu Goran Toskić kaže za naš list da su javna preduzeća lane prijavila 27 krivičnih dela krađe i oštećenja javnih dobara, a vrednost štete je oko 4,6 miliona dinara. Samo jedan slučaj je još uvek ostao nerasvetljen. Protiv svih počinilaca podnete su krivične prijave.

Dvojica kradljivaca se terete za krađe šahtova, rešetki sa kišnih kanalizacionih otvora i livenih ograda sa groblja ukupne vrednosti 1,3 miliona, a pred licem pravde je i lopov koji je demontirao i odneo nekoliko kilometara telefonske žice duž pruge Vršac – Bela Crkva, u vrednosti 1,2 miliona dinara.

– U toku je suđenje i dvojici Vrščana koji su iz zida iskopali i odneli elektroinstalaciju, a potom i trafo-stanicu iz pogona „Kluza”. Oni se terete i za krađu različite imovine drugih firmi i pojedinaca. Pre dve godine presuđeno je dvojici kradljivaca elektroinstalacije sa zalivnog sistema u Hajdučici. Kažnjeni su sa po šest meseci zatvora – rekao nam je Milan Tkalac, opštinski javni tužilac u Vršcu.

Jovica Danilović

[objavljeno: 23/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.