Izvor: B92, 06.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo na Internet-stranici Vlade

Beograd -- Vlada Srbije je predstavila je deo svog Internet-sajta posvećen Kosovu i Metohiji.

Osim činjenica o Kosovu i srpskom pogledu na događaje u proteklih šest godina, na stranici se mogu naći i dokumentarni filmovi iz produkcije Ninoslava Ranđelovića, koji prikazuju najaktuelnija dešavanja na Kosovu.

Inače, iako svi članovi Vlade u svojim izlaganjima u većini slučajeva akcenat stavljaju na Kosovo i Metohiju, često to ocenjujući kao najveći srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalni interes, pitanje je kakav je učinak. Naime, osim Fonda za Kosovo, koji bi trebalo da materijalno pomogne kosovskim Srbima, Vlada i dalje na tom polju deluje jedino preko Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. U sredu je tome dodat jedan element, deo Internet-sajta Vlade posvećen Kosovu.

Predstavljajući taj deo sajta, premijer Srbije Vojislav Koštunica je više puta naglasio da te elektronske stranice sadrže samo sirove i surove činjenice, neobojene stavovima. "To činimo u trenutku kada će Kosovo i Metohija još jedanput na najupečatljiviji način biti u žiži interesovanja i naše i svetske javnosti, kada zapravo počnu razgovori o standardima, već za koji dan, dolaskom delegacije Kontakt-grupe u Beograd, 11. aprila, zatim i u Prištinu, 12. aprila", kaže on.

Osim uverenja da će novom stranicom biti upotpunjena slika o Kosovu, predsednik Koordinacinog centra Nebojša Čović osvrnuo se na najave UNMIK-a i međunarodne zajednice da će razgovori o dostignutim standardima na Kosovu uslediti po principu 'reč po reč'.

"Za nas je to faza ocene standarda činjenica po činjenica jer je tu mnogo reči potrošeno, mnogo priča napravljeno, izveštaja poslato međunarodnim faktorima i u tim izveštajima, vrlo otvoreno ću vam reći, ima mnogo neistine. Naš zadatak je da predstavimo stanje onako kako jeste jer se plašim da će u protivnom cela ta priča 'Standardi pre statusa' biti nova priča, ali samo priča", kaže on.

Internet-stranice Vlade Srbije o Kosovu dostupne su na engleskom i srpskom jeziku.

Žele povratak

Premijer Srbije i delegacija kosovskih Srba iz sela Svinjare zaključili su da još ne postoje uslovi za njihov povratak kućama, pre svega zbog nedostatka garancija za bezbednost.

Predstavnici prognanih Srba informisali su premijera o konkretnim problemima, kao što su obnova porušenih kuća i objekata, obnova infrastrukture i snabdevanje električnom energijom, saopštila je vladina Kancelarija za odnose s medijima.

Koštunica je istakao spremnost vlade da u najvećoj mogućoj meri pomogne i založi se kod KFOR-a, UNMIK-a i predstavnika međunarodne zajednice za rešavanje tih problema, navedeno je u saopštenju.

Oko 580 prognanih Srba iz sela Svinjare spremno je na povratak u svoje domove čim se steknu potrebni uslovi i dobiju neophodne garancije. Srbi iz Svinjara proterani su iz tog sela 18. marta prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.