Kosovo: Srbi, vratite se kući!

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Srbi, vratite se kući!

Sedam srpskih porodica se vratilo u opštinu Klina. Predsednik te opštine pozvao i ostale Srbe da se vrate svojim kućama.

Predsednik opštine Klina na Kosovu Sokolj Bašota pozvao je danas Srbe iz te opštine da se vrate svojim kućama.

Prilikom uručivanja ključeva od kuća za sedam srpskih porodica u selu Drenovac kod Kline, Bašota je poručio da je ta opština bezbedno mesto.

Kuće su obnovljene novcem kosovskog ministarstva za povratak, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a pomogli su Evropska komisija, Danski savez za izbeglice i opština Klina.

Kfor otvorio prelaze, napadnut šleper iz Srbije

Merdare: Srpski kamioni ne mogu da prođu

Kosovo: Pritvorena dvojica Srba

Na uručennju ključeva bili su i ministar Radojica Tomić i predstavnik kancelarije Evropske komisije na Kosovu Samir Selimi.

Bašota je agenciji Beta rekao da danasnje svečano uručenje ključeva Srbima povratnicima ukazuje da Drenovac kao i opština Klina nisu "teška lokacija" za povratak raseljenih.

Povratnici u selo Drenovac su tokom prošle sedmice četiri dana bili na udaru lopova koji su im ukrali, kako su rekli za Betu, devet hidrofora, a tokom dve noći pokušali su da pajserima provale u kuće u koje su već bili useljeni Srbi povratnici.

Bašota je na to odgovorio da su pripadnici kosovske policije pojačali patrole i da je kriminalcima "sužen prostor za delovanje".

Ministar Tomić je rekao da je danasnjim uručenjem ključeva obnovljenih kuća za Srbe povratnike završena prva faza projekta povratka raseljenih u Drenovac.

"Naredne godine planiramo da obnovimo još osam kuća za povratak raseljenih Srba. Do sada smo dobili 35 zahteva za povratak raseljenih i na dobrom smo putu, ako svi ispunavaju uslove, da u narednim godinama vratimo i druge raseljene u Drenovac", rekao je Tomić.

Ministar je istakao da neprekidno zahteva od Vlade Kosova da se poveća budžet da bi povratak raseljenih bio uspešniji.

Povratnik Vinko Stepić rekao je da je u selu Drenovac pre rata bilo oko 70 srpskih porodica sa oko 350 clanova. U ovom mešovitom selu živelo je i oko 40 albanskih i desetak romskih porodica.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.