Izvor: RTS, 07.Okt.2021, 18:24

Košava oborila drvo u centru Beograda, krošnje "ušle" u stanove

Danas više od 70 prijava za prelomljene grane ili stabla usled vetra. Najviše na opštinama Palilula, Zvezdara i Voždovac. Košava je oborila drvo u Ulici vojvode Dobrnjca, a krošnje su ušle kroz prozore stanova. Dežurne službe navode da rade 24 sata na teritoriji celog grada.
U Ulici vojvode Dobrnjca 26A, drvo je palo na zgradu, na višim spratovima, krošnje su bukvalno "ušle" u stanove. Kako saznaje RTS, zelena površina sa koje je drvo palo pripada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupštini stanara ove zgrade i nešto slično se već dogodilo pre godinu dana.

Iz Zelenila kažu da su oni spremni da pomognu i uklone drvo,ali da je neophodno da pre toga stanari uklone parkirane automobile.
Oko 13 sati u Oplenačkoj ulici u Rakovici palo je drvo iz privatnog dvorišta na autobus koja saobraća na liniji 56. Iako je u autobusu bilo putnika, niko nije povređen. 
O tome koliko je vetar jak, najbolje govori slika sa Zvezdare. Veliko stablo u Volginoj ulici puklo je na metar od zemlje.

"Da, u pitanju je vetroizvala kao što i sami možete da vidite iza mojih leđa, danas su najjači udari vetra, mi imamo pojačano dežurstvo od utorka ali danas su zaista najjači udari vetra. Imali smo do 12 časova preko 70 poziva naših sugrađana koji su nam prijavljivali vetroizvale stabala i pad grana", rekla je Gordana Miljojković, koordinator za saradnju sa medijima JKP "Zelenilo Beograd".
Iz Republičkog hirometeorološkog saveza Srbije kažu da je brzina vetra u na pojedinim mestima u gradu dostizala brzinu od preko 60 kilometara na čas, što predstavlja vetar koji se smatra opasnim za okolinu.
Najviše poziva u poslednjih 12 sati bilo je sa opštine Zvezdara, Palilule i sa opštine Voždovac.
Međutim, jaki udari vetra nisu zaobišli ni druge delove grada. Naše ekipe jutros su bile u Bulevaru Kralja Aleksandra 530 gde je na krov kuće pao deo kiselog drveta i na uglu Kraljice Marije i Karnegijeve ulice gde je pao deo krošnje na ulicu. Povređenih i veće materijalne štete nije bilo.
"Najviše imamo preloma grana ali imamo dosta i vetroizvala celih stabala, imali smo i na opštini Vračar, koja nije izuzeta od ovog jakog vetra i jake košave tako da gotovo na svim opštinama imamo prelome grana u toku današnjeg dana", kazala je Miljojkovićeva.
Dežurne službe rade 24 sata na teritoriji celog grada.
"Izlazimo na sve pozive građana na teren kako bi sanirali sve vetroizvale i sve prelome grana jer to je naša obaveza i dužnost bez obzira koje su površine u pitanju, da li su površine javne ili ne", naglasila je Gordana Miljojković.
Građani ovakve probleme mogu da prijave Centru za informisanje od 7.30 do 15.30 na broj 011/2630-506, a posle tog vremena dežurnoj službi JKP "Zelenilo Beograd" na broj 011/2650-683.
U slučaju materijalne štete usled prelome grane ili stabla, oštećeni mogu popuniti zapisnik o šteti i predati Komisiji za štetu JKP "Zelenilo Beograd" nakon čega se šteta nadoknađuje preko Akcionarskog društva za osiguranje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.