Korupcija u regionu

Izvor: S media, 17.Nov.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija u regionu

Korupcija u Srbiji je raširenija nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, dok su lošije od nje plasirane Albanija i Bosna i Hercegovina, navodi se u izveštaju vodeće svetske organizacije za borbu protiv korupcije Transparensi internešenela.

Prema tom izveštaju, Srbija ima indeks korupcije 3,5, što znači da se popela za dva mesta u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 83.mesto medju 180 zemalja.

Srbija je ove godine rangirana na osnovu podataka iz šest >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << istraživanja i analiza koje su sproveli analitički servis britanskog lista "Ekonomist", fondacija Bertelsman, Fridom Haus, analitički servis Global insajta i Svetski ekonomski forum.

Ove godine napredak u regionu su ostvarile i Crna Gora, koja je zauzela 69. mesto sa indeksom korupcije od 3,9, što je za 15 mesta bolja pozicija u odnosu na prošlu godinu, i Makedonija, koja se nalazi na 71. mestu sa indeksom 3,8.

Najbolje rangirana država u regionu je Hrvatska koja se našla na 66. mestu sa indeksom 4,1, dok je Albanija, koja je prošle godine bila na 85. mestu zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom, sada na 95. sa indeksom 3,2.

Bosna i Hercegovina je i dalje najgore rangirana i nalazi se na 99. mestu sa indeksom 3,0, piše u izveštaju Transparensi internešenela objavljeno na sajtu.

Transparensi internešenel, čije sedište se nalazi u Berlinu, svake godine objavljuje indeks korupcije koji se zasniva na istraživanjima koje su sprovodile brojne medjunarodne organizacije i rangira 180 zemalja po stepenu korumpiranosti od 0 do 10.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.