Korupcija u SAD: državne narudžbine i graničari vukodlaci

Izvor: Vostok.rs, 11.Jul.2012, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija u SAD: državne narudžbine i graničari vukodlaci

11.07.2012. -

U SAD je ponovo izbio korupcioni skandal. U San-Dijegu optužbe su pokrenute protiv saradnika Pogranične službe. Dva radnika bezbednosti koji je trebalo da ometu ilegalnu migraciju, uhvaćeni su u nečuvenom kriminalu po drskosti. Oni su sami službenim kolima prevozili ilegalce preko granice. A iz Čikaga je došla vest već skoro tradicionalna za ovaj rodni grad Baraka Obame. Policija je uhapsila biznismene i dva visoka činovnika zbog mita.

Čikaški novinari >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << imaju šalu: Hapšenje onog ko uzima mito nije vest. Vest je kada u jednoj nedelji nikoga ne uhapse. Prestonica države Ilinois odvano je stekla status najkorumpiranijeg grada u SAD. I još jedna potvrda je vest da je započelo suđenje protiv dvojice sada već bivših činovnika. Prvi – Ambrozio Medrano bio je takozvani alderman, tačnije član gradskog saveta Čikaga. Drugi figurant je Mario Moreno, koji je zasedao u Savetu okruga Kuk, gde spada i sam Čikago. Obojicu činovnika i još petoricu biznismena uhvatili su u uzimanju mita.

Moreno je dobio 5 hiljada dolara u gotovom u kolima. Čitav razgovor za vreme predaje novca bio je snimljen. Osim toga, iamamo snimak sastanka predsednika i izvršnog direktora kompanije SAV RX, gde je bio predat ček na 6 i po hiljada dolara kao mito, izjavio je okružni tužilac Patrik Fitcdžerald.

Cifre su, činilo bi se, smešne. Šta je to ček na 6 hiljada dolara? Od takvih ugovora očekuješ šestocifrene brojeve. Ali tu je važan kontekst. Ambrozio Medrano je 90-ih izdržavo dve godine zatvora zbog mita od 31 hiljadu dolara, što mu nije smetalno da ga ponovo izabere latinoamerička zajednica i da dobije pristup državnim ugovorima. Između ostalog Mdrano je najverovatnije prosto saučesnik. Svi pogledi su prikovani za Marija Morena, on je proveo 16 godina na dužnosti člana okružnog saveta. Razlika statusa i uticaja je indikativna i zato što su Morena pustili uz kauciju. Mdrano je otišao u zatvor. Obojici sada preti ozbiljna kazna zatvora. I kako kaže član gradskog saveta Čikaga Deni Solis, to će drugima biti nauk.

Našim političarima odavno je vreme da se probude i da shvate: nije nam dozvoljeno da zarađujemo na našoj dužnosti ili da pokušavamo da izvučemo neku korist. Plata će biti odgovarajuća – sramota i zatvor. Bol koju će to pričiniti porodici ne vredi dobijenog novca.

Stanovnici Čikaga ne treba da se navikavaju na činovnike koji uzimaju mito. Nedavno je u zatvor otišao guverner države Blagojević, koji je pokušao da proda mesto u senatu, pošto je Obama postao predsednik. Ali poslednjih godina policija, FBR i tužilaštvo krajnje su aktivni u borbi protiv korupcije, govori pravnik Teri Salivan.

U ovom slučaju količina novca naravno igra ulogu. Ali tužilac nije prosto tako podvukao da je glavno drugo – to je drušvena korupcija. Reč je o pravima naših građana koji plaćaju porez i u suštini najme ove ljude da rešavaju njihove probleme. Jer ispada da ovi ljudi prosto izdaju birače i građane i uzimaju novac za rešenja koaj su ljudima sasvim nepovoljna.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Kenny Miller/cc-by-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.