Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija prijavljena skoro svuda

Smederevo, Kragujevac -- Građani koji se javljaju da prijave korupciju na fakultetima uglavnom žale se na gotovo sve fakultete u Srbiji.

Oni takođe prijavljuju i korupcija u drugim državnim institucijama, u svim oblastima. Oni se javljaju na poseban telefonski broj Ministarstva prosvete za prijavu korupcije i žale se na nekorektan odnos profesora prema studentima, loše međuljudske odnose u kolektivu, kupovinu ispita.

Ministarstvo je krajem februara uvelo posebnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << telefonsku liniju 011/363-1308 za prijave protiv korupcije na univerzitetima i prvih dana, kako je rečeno, dnevno je bilo oko 300 poziva, a potom 30-ak dnevno.

Najveći broj prijava, gotovo 95 odsto je anoniman, a među njima je veliki broj primedbi koje nemaju veze s korupcom u obrazovanju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete i sporta

Gradani koji podnose prijave, pozivaju se da dostave Ministarstvu potpisan ili anoniman dopis koji će potom biti prosleden MUP-u i univerzitetima, rečeno je u Ministarstvu.

U slučajevima za koje se proceni da imaju veze s korupcijom, ali ne u obrazovanju, građani se upućuju da ih prijave MUP-u.

Vlada za opstanak Pravnog fakulteta

Vlada Srbije će na prvoj sednici usvojiti odluku kojom podržava dalji razvoj Univerziteta u Kragujevcu i opstanak Pravnog fakulteta, izjavio je ministar prosvete Slobodan Vuksanović.

Učestvujući na tribini kragujevačkog Pravnog fakulteta "Zaštitimo svoje diplome", koju je organizovao Studentski parlament, Vuksanović je naglasio daće Vlada Srbije, na predlog Ministarstva prosvete, usvojiti i odluku da svi oni za koje se dokaže da su uzimali mito napravili ličnu grešku.

"Svi oni su nevini dok se ne dokaže suprotno, ali ako su uzimali mito, to je njihova lična greška i lično će odgovarati", rekao je Vuksanović, naglasivši da korupcija "nije minus Univerziteta, da nije počelo na tom fakultetu i da nije karakteristična za Kragujevac".

Naglasivši da je Ministarstvo prosvete podržavalo i da podržava razvoj Univerziteta u Kragujevcu, Vuksanović je podsetio da Kragujevac ima Studentski centar, kakav nema nijedan drugi grad u Srbiji, da se u blizini Bogoslovije gradi sportsko-rekreativni centar i da će uskoro početi izgradnja zgrade za potrebe Filološko-umetničkog fakulteta.

"Sve te investicije nisu manje od milion evra", rekao je Vuksanović i naglasio da će "u razvoj svih univerziteta ubuduće učestvovati svi - studenti, dekani, rektori i ministar koji nije na drugoj strani kao u starim vremenima".

Za rektora Univerziteta u Beogradu prof. dr Branka Kovačevića "korupcija na Pravnom fakultetu nije slučajna posledica, već nešto što se dešava dugo".

"To je sistemska bolest i mora se suzbijati sistematskim merama", rekao je Kovačević.

Na tribini su govorili i rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Miloš Đuran, zamenik dekana Pravnog fakulteta prof. dr Snežana Soković i predstavnici Studentskog saveza i Studentske unije Srbije, kragujevački studenti i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Oni su naveli da "korupcija ne postoji samo u prosveti, da se ne rešava jednim sudskim postupkom, da je najviše pogodila studente i da je nanela veliku štetu visokoškolskom obrazovanju Srbije".

Profesorima produžen pritvor

Osumnjičenima u aferi indeks, kojima je pre 30 dana određen pritvor, pritvor produžen dva meseca.

Sudsko veće Okružnog suda u Smederevu danas je uvažilo predloge istražnog sudije Predraga Lukića i javne tužiteljke Gordane Maksimović za produženje pritvora, rekao je predsednik Okružnog suda i Sudskog veća Slavoljub Nikolić.

Pritvor je produžen zbog mogućnosti uticaja na svedoke i uništenja dokaza, ali i zbog težine izvršenog dela, okolnosti i načina izvršenja, dodao je Nikolić.

Pritvor je produžen Dragani Petrović, Saši Jovanoviću, Predragu Stojanoviću, Svetu Puriću, Srđanu Đorđeviću, Ivanu Čokaloviću, Draganu Bataveljiću, Božinu Laškoviću, Zoranu Simiću i Emiliji Stanković.

Od okrivljenih kojima je danas produžen pritvor, Dragana Petrović i Emilija Stanković su u Okružnom zatvoru Beograd, pošto u smederevskom istražnom zatvoru nema dovoljno prostora, a Predrag Stojanović je u Zatvorskoj bolnici u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.