Kornjače mesožderi napale labudiće?

Izvor: Politika, 15.Sep.2015, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kornjače mesožderi napale labudiće?

Građani su u jezero u Dunavskom parku ubacivali kalifornijske kornjače, koje su se namnožile.– U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica sumnjaju da je za povrede kriv ljudski faktor

Novi Sad – Kalifornijske kornjače – mesožderi, koje su se namnožile u veštačkom jezeru u Dunavskom parku, najverovatnije su krive za povrede labudića u Dunavskom parku koji su ostali bez po jednog krila, tvrdi uzgajivač labudova Radovan Kokar. On ne veruje da uzrok tih povreda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << treba tražiti u ljudskom faktoru, kako to s druge strane tvrdi Mile Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije čiji volonteri su proteklog vikenda alarmirali javnost.

Jezero u Dunavskom parku je godinama stanište para labudova koje Novosađani nazivaju Isa i Bisa, a koji su nakon dužeg perioda dobili potomstvo pre četiri meseca. Izleglo ih se četiri, a ubrzo potom pojavili su se problemi sa kalifornijskim kornjačama. Njih su u jezero, navodi savetnik direktora „Gradskog zelenila“ Ivan Nožinić, ubacili građani.

– Te kornjače mesožderi su, u prvom navratu, krive za smrt prvog labudića. Ostali su bili povređeni i mi smo hitno reagovali, pozvali u pomoć uzgajivača labudova Radovana Kokara – rekao je juče Nožinić u Dunavskom parku, gde je zajedno sa Kokarom održao konferenciju za novinare.

Jezero je, po rečima savetnika direktora, ispražnjeno, a kalifornijske kornjače su prebačene u Palićko, tako da su u Dunavskom parku ostale samo domaće, barske, koje ne mogu da ugroze labudove.

Radovan Kokar je pre 15 godina poklonio gradu par labudova, a u njegovom uzgajalištu ove životinje provode zimu. Kaže da su mu labudići doneti sa povređenim krilom, a da je jedan podlegao povredama posle mesec dana, iako su ga, kako je opisao, savesni radnici „Zelenila“ nosili u ambulantu u Futoškoj ulici, ali nisu uspeli da ga spasu.

– Najverovatnije su kalifornijske kornjače uzrok. Nije čovek to uradio – smatra on.

Povrede preostala dva ptića su sanirane i oni su vraćeni u Dunavski park.

– Jedino sada treba da ih prstenujem, čekam da im još malo poraste noga da bih mogao da stavim prsten registrovan od ministarstva za poljoprivredu – rekao je Kokar.

Međutim, Mile Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica kaže da mu je i kao građaninu i kao ornitologu, doktoru veterinarske medicine, nije jasno kako je moglo doći do povreda ptica. Tačno je, navodi on, da su kalifornijske kornjače strana vrsta koja je došla na prostor Evrope i napravila haos u eko-sistemima. To je, objašnjava on, kompetitorska vrsta našim domaćim barskim kornjačama.

– Ali vrlo je mala verovatnoća da kornjača koja pliva u vodi može da napadne pticu i da joj povredi krilo koje se nalazi na leđima. Krila kod labudova su prilično visoko postavljena na leđima i jako su mala, a ove kornjače nisu poznate kao vrsta koja će napadati tako veliki plen. One se uglavnom hrane ili sitnijom ribom ili beskičmenjacima – navodi Ružić, koji zato veruje da je uzrok povreda labudića ljudski faktor.

On je apelovao na građane da ne ugrožavaju labudove u Dunavskom parku, kao i da im ne bacaju hranu, jer ne smeju da jedu slano, pecivo, hleb i druge proizvode sa aditivima i kvascem koji im uništava probavni trakt i ne dozvoljava da se normalno razvijaju.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.